Mohácstól Brüsszelig | Konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 nov 15.
13:00 - 16:00

Helyszín
MTA Székház


A rendezvény az intézet határokon átívelő kutatási projektjei közül két nemzetközi jelentőségű program friss eredményeit mutatja be.

Mohács (1526) közelgő 500 éves évfordulójának előkészítésére, emlékezetpolitikai és kulturális tartalmának meghatározására interdiszciplináris kutatócsoport alakult. A projekt célja, hogy a környezeti rekonstrukció eszközrendszerével és az ismert források újraértelmezésével világosabb kép alakuljon ki a csata lefolyásáról. A kutatások első tanulságai kiterjeszthetők a közép-európai és a balkáni térségre: ezért fontos a Mohácshoz hasonló, sorsfordító csaták szerepének tanulmányozása a nemzeti identitások kialakulásában.

A COURAGE az 1945–1990 közötti közép- és kelet-európai kulturális ellenzék gazdag hagyományának forrásait őrző gyűjteményeket vette számba és tette elérhetővé egy digitális adatbázisban. A kutatás eredményeképpen kibontakoznak az ellenzéki kultúrák országon belüli és határokon átívelő kapcsolatai.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

A mohácsi csatavesztést követően a magyar trónt elfoglaló I. Habsburg Ferdinándnak és feleségének, Jagelló Annának tizenhárom gyermeke érte meg a