Anno Filmklub: Kapitalizmus, iparosodás, „elidegenedés” | Charlie Chaplin: Modern idők

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 22.
17:30 - 20:30

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


2017. november 22. (szerda) 17.30-tól kerül sor az Anno Filmklub idei negyedik vetítésére: Kapitalizmus, iparosodás, „elidegenedés” címmel, ahol ezúttal Charlie Chaplin: Modern idők (amerikai vígjáték, 87 perc, 1936) című vígjátékát nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Földes György történész.

A film ajánlója:

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek. Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár ’36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják “az utolsó nagy némafilm-komédiának”. A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a film egy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. Chaplin talán legnépszerűbb filmje. 

“A dolog úgy kezdődött, hogy Charlie Chaplinnek bemutatták Mahatma Gandhit, és a két nagy koponya hosszasan elbeszélgetett, komoly témákat is érintve. Amikor Amerikára és úgy általában a modern időkre terelődött a szó, Gandhi azt mondta, a gépek elveszik az emberek munkáját és a profit kedvéért nyomorba taszítják őket. Chaplin elismerte, hogy a gépek valóban felválthatják az embereket, de a tudományos fejlődés előnyeit ecsetelte, ám a beszélgetés később sem hagyta nyugodni, és egyre inkább arra jutott, hogy az elgépiesedés sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel. Így született a nagy nevettető egyik legjobb, mégis legkomorabb filmje, a Modern idők.”
(részlet Vizer Balázs cikkéből)

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem  (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/ events/141067019985589/

Forrás: Politikatörténeti Intézet

Ezt olvastad?

Nem számít közismert ténynek, hogy a „boldog békeidők” Európájának jogszolgáltatásában virágzott az esküdtbíráskodási rendszer, s a Monarchia Magyarországán is létezett.