A haditengerészeti repülés kezdetei | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 22.
11:00 - 12:00

Helyszín
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytár


2017. november 22-én 11.00 órakor Kiss László muzeológus tart előadást A haditengerészeti repülés kezdetei címmel a Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában.

Néhány évvel azután, hogy az első repülőgépek felemelkedtek, szóba került a hadi alkalmazásuk is. Míg a szárazföldi hadseregek esetében használatuk nem okozott különösebb gondot, a flották esetében meg kellett oldani azt, hogy a repülőgépeket hajókról is tudják üzemeltetni, mert csak úgy lehetett biztosítani azt, hogy a repülők a tengerre kifutó flották hasznára legyenek. Az első világháború előtti években az európai tengeri hatalmak eljutottak a hidroplánokat üzemeltető anyahajókig. A háború előtt és alatt a brit flotta járt az élen a tengerészeti repülés terén, és a megfigyelő repülések mellett nem egy harci bevetést is végrehajtottak a hajókról induló repülőgépeik. Ők építettek először kerekes repülőgépeket üzemeltető repülőgép-hordozókat is, az ilyen jellegű hajók később, a második világháborúban meghatározó szerepet játszottak. Az előadás a haditengerészeti repülés első évtizedét mutatja be.

Az előadás regisztrációhoz kötött, regisztrálni – legkésőbb az előadást megelőző nap 15:00 óráig – a csaba.domonkos@kozlekedesi muzeum.hu e-mail címen lehet!

Helyszín: Műszaki Tanulmánytár (Prielle Kornélia u.10., Budapest, 1117)

Forrás és Facebook-esemény: A haditengerészeti repülés kezdetei

Ezt olvastad?

A 17. század első felében a Svéd Királyság európai expanziós törekvései mellett észak-amerikai, a század közepén pedig nyugat-afrikai gyarmatosítással kívánta