Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 ápr 20.
17:00 - 19:00

Helyszín
Millenáris Park B Pavilon


Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság – A magyar honvédség a második világháborúban és azután 1941-1946

Hetvenöt éve annak, hogy „valahol Oroszországban” csaknem odaveszett egy teljes magyar hadsereg. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg eredményes utóvédharcai és a szovjet vezetési hibái miatt a teljes megsemmisülés ugyan nem következett be, a személyi és anyagi veszteségek így is hatalmasak voltak. Közel 50 ezer elesettről, majd ugyanennyi sebesültről és 28 ezer hadifogolyról emlékezünk meg több mint negyedévszázada minden év január 12-én. A keleti hadszíntér mögöttes területein zajló eseményekkel, amelyeknek brutalitása sokszor felülmúlta a harci cselekmények borzalmait, csupán egy évtizede kezdtek el foglalkozni történészeink és hadtörténészeink.

SZABÓ PÉTER (1959) hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa. Kutatási területe: a magyar királyi honvédség részvétele a második világháborúban, kiváltképp a 2. hadsereg 1942–1943. évi keleti hadszíntéri tragédiája. MTA doktori címét 2004-ben szerezte.

A szerzővel Ungváry Krisztián beszélget a B épület Votisky Zsuzsa termében (volt Hess András terem). 
A bemutató előtt Szabó Péter a Jaffa Kiadó standjánál (B25) dedikálja könyvét.

Forrás és Facebook-esemény: Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság – Könyvbemutató

Ezt olvastad?

Gazdag tudományos programkínálatot ajánlunk az érdeklődők figyelmébe, amiben helyet kapott több konferencia, előadások és könyvbemutatók. Április 23., kedd A debreceni Déri Múzeumban