1956-os rendezvények hétvégén – ünnepi programajánló október 22–23-ra

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Október 23-ai nemzeti ünnepünk, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharcról emlékezünk meg, ebben az évben vasárnapra esik. Mint ezen a napon megszokhattuk, az állami múzeumok idén is ingyenesen látogathatóak lesznek, amit érdemes kihasználnunk, ha családi programot keresünk. Nem biztos persze, hogy a felkeresett múzeum biztosan kínál olyan kiállítást vagy más programot, amelyik közvetlenül az 1956-os eseményekhez kapcsolódik. Az alábbiakban néhány olyan eseményre hívjuk fel a figyelmet, ami közvetlenül kapcsolódik az idén hatvanhat éve kitört forradalomhoz.

Remény és dráma. Magyarország ’56 szabadtéri fotókiállítás

2022. október 22. és november 27. között a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében szabadtéri fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Lengyel Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai állítottak össze ritkán látható felvételekből. A kiállítás ünnepélyes megnyitója október 22-én 13:30-kor lesz. A kiállítást Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes fogja megnyitni. L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának köszöntője után Földváryné Kiss Rékának, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének a beszédét hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvény regisztrációköteles. További részleteket ide kattintva találnak.

Családi nap a Hadtörténeti Múzeum hangárában

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kerepesi úton található hangára egész hétvégén ingyenesen és előzetes regisztrációs kötelezettség nélkül lesz látogatható. A rendezvényen kézműves foglalkozásokkal, haditechnikai bemutatókkal, céllövéssel, hagyományőrző- és fegyverbemutatóval várják az érdeklődőket. További részleteket ide kattintva találnak.

A bostoni 1956-os emlékműről a Nagy Imre emlékházban

Portálunk tudományos tanácsadója, Katona Csaba Aktívan az emigrációban: az 1956-nak emléket állító bostoni szobor története címmel tart előadást október 23-án a budapesti Nagy Imre Emlékházban. A rendezők kérik a részvételi szándék előzetes jelzését. Az előadás rövid összefoglalója és a rendezvény részletei ide kattintva találhatók meg.

Hivatalos 1956-os ünnepségek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjához kapcsolódóan idén is tartalmas állami ünnepségsorozat várható, amelynek teljes programja erre a linkre kattintva érhető el.

Tartalmas ünnepet kívánunk!

Borítókép: megemlékezés halottak napján egy buszmegállóban, az 1956-os forradalom alatt elkövetett egyik atrocitás helyszínén. Szerző: Comet Photo AG/Jack Metzger. Forrás: Fortepan / ETH Zürich

Ezt olvastad?

Az idén 80 éves, Széchenyi-díjas történész, M. Kiss Sándor életművének esszenciáját veheti kezébe az érdeklődő olvasó a Szembesülés című kötettel.
Támogasson minket