70 éve zajlott a balatoni csata – Keszthelyen kiállítással emlékeznek

Az utószezonban még látogatható a keszthelyi Balatoni Múzeum időszaki kiállítása, mely az 1945-ben zajlott balatoni csatának állít emléket. Mai cikkünkben ehhez a kiállításhoz igyekszünk kedvet csinálni, alternatív programot kínálva az esetleges rossz idő beállására.

„A II. világháború utolsó évében járunk, 1945-öt írunk a német és szovjet erők öldöklő küzdelmet folytatnak a Dunántúlon, a Balaton térségében. A cél előbb Budapest felmentése, majd a főváros eleste után a zalai olajmezők megtartása, míg szovjet részről ennek megkaparintása volt a feladat. Grandiózus katonai tervek, kockázatos offenzívák sorával írta be magát a hadtörténelembe a „Balatoni csata” néven elhíresült ütközetsorozat, amelyet a tankcsaták mellett légi harcok is jellemeztek: az amerikai, brit és szovjet légierők diadalmaskodtak a német és magyar légi alakulatokkal szemben. A Balaton, mint katonai hullámsír a mai napig őrzi emlékét e harcoknak: tankok és repülőroncsok nyugszanak a víz mélyén.”

A kiállítás 2015. június 20-tól szeptember 12-ig tekinthető meg. A Magyar Olaj- és Gázipari múzeum történész-muzeológusa Cseh Valentin, a kiállítás kurátora az M1 „Ma délután” c. műsorának adott interjút a kiállításról, mely online a link mögött tekinthető meg.

Az alábbi képre kattintva pedig további képek tekinthetőek meg Galériánkban.

Ezt olvastad?

„Az éjszaka feszülten és nyugtalanul telt. Ismétlődő robbanások hallatszottak. A pályaudvaron egy lőszeres szerelvényt bombáztak. A találat láncreakciója következtében egész
Támogasson minket