A Hadsereg – Haditengerészet amerikai futball mérkőzésről

A Hadsereg – Haditengerészet, vagy angolul Army – Navy mérkőzés, az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek két haderőnemi főiskolája, a West Point-i (Hadsereg), illetve az annapolisi (Haditengerészet) katonai akadémia futball csapatai közti amerikai futball mérkőzés, melyet idén a mai napon rendeznek. A mérkőzéshez számos hagyomány kapcsolódik, főként ezeket szedtem össze egy videóba.

A mérkőzést először 1890-ben rendezték meg, és tíz évet leszámítva minden évben sor került az összecsapásra. Az idei találkozó a 123. alkalom, hogy megrendezik a Hadsereg – Haditengerészet mérkőzést, melyen az örök mérleg jelenleg 62 győzelemmel, 53 vereséggel és 7 döntetlennel a Haditengerészet akadémiájának javára áll. A mérkőzésnek legtöbb alkalommal Philadelphia városa adott otthon, idén is itt találkozik a két csapat, s ez lesz a 90. alkalom, hogy a „testvéri szeretet városa” lehet az összecsapás házigazdája.

A mérkőzéshez számos hagyomány is tartozik, ezek közül a két legérdekesebb a mezek, illetve az ellenfél kabalájának elrablása.

A két csapat hosszú idő óta egyedi, erre a mérkőzésre összeállított szerelésben lép pályára, mellyel a haderőnem története előtt tiszteleg. Az idei évben a Haditengerészet kadétjai az asztronauták és a NASA előtt hajt főt. A csapat sisakján egy asztronauta festett képe lesz látható, mezen pedig több motívumban is megjelenik a NASA logója. A Hadsereg ezzel szemben az 1. páncéloshadosztály Fáklya hadműveletben való részvétele előtt tiszteleg: a sisakon a hadosztály jelvénye lesz látható, a festés pedig a hadosztály akkor használt tankjainak festését imitálja, hasonlóan a mezhez. Emellett az akkori század-hívójelek is megjelennek a játékosok mezén.

A Hadsereg és a Haditengerészet akadémiái parancsnokainak közös memoranduma 1992-ből. Forrás: Headquarters United States Military Academy

A mérkőzés másik izgalmas „hagyománya” a kadétok ellenfél kabalái ellen irányuló hadműveletei, hogy ellopják azokat a mérkőzések előtt. A West Point kabalája az öszvérek, míg a Haditengerészet akadémiája egy angórakecskét „alkalmaz” erre a célra. Főleg utóbbi elfogására volt több látványos kísérlet is az elmúlt évtizedekben. A helyzet annyira elfajult a ’90-es évek elejére, hogy a két akadémia vezetői 1992-ben memorandumban tiltotta be ezt a tevékenységet, súlyos büntetéssel fenyegetve az ilyen tevékenységben részt vevő kadétokat – ez azonban nem szabott gátat a kabalarablásoknak, legutóbb a tavalyi évben, 2021-ben került sor a Haditengerészet kecskéjének elrablására.

A mérkőzésekről, és a hozzá kapcsolódó hagyományokról – például a kabalarablásokról – Lengyel Ádám bővebben is beszélt a TheHistoryGeek YouTube-csatorna videójában, az alábbi linken elérhetitek:

 

Lengyel Ádám

Ezt olvastad?

A legtöbb sportnak megvannak azok a személyiségei, akik egyet jelentenek a sportággal, magát a sportot jelképezik számunkra. Ilyen a Forma-1-nek
Támogasson minket