A koppenhágai Rosenborg kastélymúzeum

Dánia fővárosában, Koppenhágában található a reneszánsz stílusú Rosenborg Slot (kastély), amely 1606-ban épült IV. Keresztély (Christian) király nyári rezidenciájának.  A kastély hamar az uralkodó kedvence lett, és sok fontos esemény zajlott falai között. Napjainkban az épület múzeumként működik a Kongernes Samling (Dán Királyi Gyűjtemény) gondozásában és négyszáz év történelmét igyekszik a látogatók elé tárni.

 

Díszes puska markolata, valamint egy könyv a királyi kincstárból (Fotó: Gyönki Viktória)

A pincében található királyi kincstár felbecsülhetetlen értékű tárgyak gyűjtőhelye. Fegyvertárában sok mívesen megmunkált kard és berakásos markolatú puska található, figyelemre méltó a kicsi, aranyozott figurákból álló hadsereg is. Rengeteg mindennapi használati tárgyat is megtekinthetünk,  nagy részük elefántcsontból vagy borostyánból készült. Egy lezárt szekcióban őrzik a híres rosenborgi bort, a pince másik, felújított részében pedig további ékszerek, valamint koronázási jelvények találhatóak. Ezek közül kiemelendő V. Keresztély „abszolút” koronája, amely 1671 és 1840 között volt használatban, utolsóként VIII. Keresztélyt koronázták meg vele. A nem mindennapi ékszer aranyból készült, 2 kilót nyom, zafírokkal, gránáttal és gyémántokkal ékesítették, a tetején található, rubinton nyugvó keresztet pedig zafírral rakták ki. A nem kevésbé díszes királynői koronát VI. Keresztély király feleségének, Zsófia Magdalénának készítették 1731-ben.

Dán királyi és királynői korona (Fotó: Gyönki Viktória)

A földszint IV. Keresztély király életét mutatja be, kezdve az első szobával, amelynek falán családfája látható. Betekinthetünk a téli lakba, a dolgozószobába, holland és olasz stílusban berendezett szobákba is. IV. Keresztély ebben a kastélyban, saját hálószobájában halt meg 1648-ban. A szoba falát díszítő festmény a svédek ellen vívott 1644-es tengeri ütközetet ábrázolja, amelyben a király elveszítette egyik szemét. A felső emeletekre csigalépcső vezet, a lépcsőház falait növények, valamint lovagi tornák és lovasok olykor mulatságos képei díszítik az 1600-as évekből.

IV. Keresztély szobája (Fotó: Gyönki Viktória)

Az első emelet szobái későbbi uralkodók nevéhez kapcsolódnak. A IV. Frigyes húgának, Zsófiának készült szoba kínai stílusban lett berendezve, IV. Frigyes két másik termében is észrevehető a keleti hatás. V. Keresztély versailles-i mintára tükörrel borította szalonja falait, ami rendkívül drága mulatság volt abban a korban. VI. Keresztély szalonját Nagy Sándor életének jelenetei díszítik. V. Frigyes szalonja német stílusban lett díszítve, míg VI. Frigyes szobáját családtagjainak képe díszíti. VIII. Keresztély, az utolsó abszolút uralkodó portréja – mint a művészetek szerelmese – saját szobájában található. VII. Frigyes saját szobájában írta alá 1849. június 5-én Dánia első demokratikus alkotmányát. Az úgynevezett bronz szobát párizsi bronztárgyak ékesítik, ez VI. Frigyes ajándéka volt lánya, Karolina esküvőjére 1829-ben.

IV. Frigyes szalonja (Fotó: Gyönki Viktória)

A legfelső szinten található a királyi trónterem, amely a falon látható képeknek köszönhetően az abszolút monarchia jelképe. A királyi pár trónjait három 1670-ben készült ezüstoroszlán őrzi. Két kisebb szobában üveg- és porcelángyűjtemény látható. Előbbi IV. Frigyes 1709-es velencei látogatásának emléke, utóbbi német, francia, dán, japán és kínai tárgyak gyűjteménye. Az uralkodók 1680-tól kezdve ezen az emeleten, egy kis helyiségben tartották a koronázási ékszereket. A kastély ablakaiból nagyszerű kilátás nyílik a parkra, amely szintén nyitva áll a látogatók előtt.

Királyi trónterem (Fotó: Gyönki Viktória)

A múzeum honlapja: http://www.kongernessamling.dk/en/rosenborg/rosenborg-castle/

 Egy érdekes lovas festmény (Fotó: Gyönki Viktória)

Gyönki Viktória

Ezt olvastad?

Az észak királynője című filmet 2021-ben mutatták be. Központi karaktere I. Margit dán királynő, a kalmari unió létrehozója és védelmezője
Támogasson minket