Belvedere Történész Műhely Hétvége | felhívás

A Belvedere Meridionale Történész Műhely Hétvégét rendez 2022. március 25-27-én, Szegeden. A rendezvény változatos szakmai programokkal és műhelybeszélgetésekkel várja a hazai egyetemek – első sorban – doktorandusz hallgatóit.

A Belvedere Meridionale 1989-es megszületésétől céljának tekinti a fiatal kollégák támogatását, a tudományos életben való elindulás segítését. Örömmel fogadja és gondozza a doktoranduszok és a graduális képzésben résztvevő tehetséges hallgatók publikációit. Az eltelt több mint harminc évben számos szakmai rendezvénnyel fejezte ki elkötelezettségét a tehetséggondozás ügye iránt. Ebbe a sorba illeszkedik a Belvedere Meridionale mentori program, amelynek Történész Műhely Hétvége elnevezésű szakmai eseményét 2022. március 25-27. között rendezzük meg Szegeden.

Az esemény legfőbb célja, hogy az utánpótlásnevelés hatékony tere legyen, segítse a generációk közötti szakmai párbeszédet és értékátadást, „egymás mellé ültesse” a történettudománnyal foglalkozó ifjú kutatókat és kutatóhelyeket, intézményeket, publikációs fórumokat. Ennek megfelelően a rendezvényen részt vehetnek a hazai egyetemek doktorandusz hallgatói mellett a mesterszakos és osztatlan tanárképzésben tanuló, kutató munkát végző hallgatói is.

A hétvége során a résztvevők tematikus műhelybeszélgetéseken, szakmai szemináriumokon, aktuális témákról szóló kerekasztal-vitákon vehetnek részt, és megoszthatják véleményüket, személyes terveiket, dilemmáikat az új nemzedék tagjaival, továbbá mélyebben megismerhetik a szakmai intézetek/műhelyek belső működését, hozzáadott értékeit a kutatási tervekhez és a személyes jövőtervekhez. A beszélgetések keretében az adott téma szakértői, mint meghívott vendégelőadók részvételével kerül sor a problémaközpontú, a hallgatók kérdései és megjegyzései által formálódó megbeszélésre. A hétvége szakmai diskurzusai által a résztvevők nemcsak saját kutatási területükhöz kapcsolódóan ismerhetnek meg új megközelítéseket, de jobban megismerhetik egymást, és más egyetemek doktori iskoláinak hasonló érdeklődésű hallgatóit. A rendezvény esti kísérőprogramjaként két kötetlen kerekasztal beszélgetésre is sor kerül.

A Belvedere Történész Műhely Hétvége tervezett programja

A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációshoz kötött! A résztvevők számára az étkezés biztosított, továbbá a nem szegedi jelentkezők számára a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában szállás is biztosított. 

A rendezvény helyszíne: Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székháza.

Ideje: 2022. március 25-27. (péntek-vasárnap).

Jelentkezni 1500-2500 karakteres absztrakt csatolásával és az űrlap kitöltésével lehet. Az absztraktnak tartalmaznia kell a jelentekző kutatási témáját, érdeklődési területét.

A jelentkezési határidő: 2022. március 6.

Az eseményhez tartozó Facebook-esemény elérhető az alábbi linken: https://fb.me/e/2WEiNxMs9 

 

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket