A berni csodától a FIFA megalakulásáig – Filmajánló nem csak drukkereknek II.

2018. július 15-ig még naponta több millió embert tapasztanak a képernyőkre a labdarúgó-világbajnokság közvetítései. Annak érdekében, hogy a szünetekben se maradjanak futball nélkül a rajongók, összeválogattunk néhány filmet, amely a sportszenvedély kielégítésén túl a történelmi ismereteket is gyarapíthatják. A múlt heti magyar focis filmgyűjtemény után most a külföldi alkotók műveiből szemezgetünk.

A berni csoda (2003)

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjére 1954. július 4-én került sor. A Német Szövetségi Köztársaság és Magyarország között Bernben lezajlott mérkőzés 3-2-es német győzelemmel zárult és berni csodaként került be a német labdarúgás históriájába. Ennek a legendás győzelemnek állít emléket a 2003-as filmalkotás. Az egyik producer, Sönke Wortmann szerint: „A háború utáni Németország történetében két napról tudja minden német pontosan, hol tartózkodott akkor: az egyik a berlini fal leomlása, a másik a válogatott meglepetésszerű győzelme a világbajnokság 1954. július 4-i döntőjében, melyet azóta is a berni csodaként emlegetnek. 3:2 – Németország világbajnok lett, és az egész nemzet örömmámorban úszott. De e történelmi pillanatot nemcsak a focicsapat győzelme feletti öröm, hanem egyfajta kollektív boldogság is áthatotta, mely bíztató felszabadultságot hozott a Harmadik Birodalom sötét évei után.” 2011-ben Ballai Attila a mérkőzés közvetítő Herbert Zimmermann szemszögéből elevenítette fel az eseményeket a Sport7fő rovat egy írásában.

A foci hőskora (2005)

A 20. század közepén Amerikában a futball még viszonylag ismeretlen sportágnak számított. Bill Jeffrey azonban elhatározta, hogy csapatával ki akar jutni a Brazíliában megrendezésre kerülő világbajnokságra. Két hét alatt összeverbuvál egy amatőrökből álló csapatot. A többnyire keleti-parti játékosok mellé portugál és skót tengerészek is kerülnek. Ők maguk lepódtek meg legjobban, amikor 1-0-ra verték Anglia válogatottját. Állítólag a színészeket kifejezetten futballtudás alapján szelektálták, így kapott helyet a keretben Gerard Butler, aki rendelkezik némi futballmúlttal. A film angol nyelven itt megtekinthető.

Az elátkozott Leeds United (2009)

Nem sok olyan film született eddig, amely egy edző életútjának bemutatására vállalkozott. Brian Howard Clought azonban az egyik legsikeresebb angol edzőként tartják számon. Nottingham és Derby települések között egy út a nevét viseli, szülővárosában pedig szobrot mintáztak róla. Munkássága mozivászonra kívánkozott. Clough Derby County edzőjeként vált ismertté, majd később a Leeds Unitedhez szerződött. Ott nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért rövid idő (mindössze 44 nap) után kiadták az útját. A Nottingham Forestet rengeteg győzelemhez tudta hozzásegíteni. Rendkívül nehéz természetű ember volt, aminek (egyesek szerint) csak egy töredékét tudták érzékeltetni a film alkotói. A családtagok nem örültek a filmnek, az alkotók betiltással való fenyegetőzésükre azzal reagáltak, hogy hálásnak kellene lenniük, amiért nem mindent úgy ábrázoltak, mint ahogy az a film vezérfonalául szolgáló könyvben olvasható. A film angol nyelvű előzetese itt elérhető.

United (2011)

A Busby Bébik (Busby Babes) egy legendás történelmi focicsapat, a Manchester United 1950-es években feltűnő ifjúsági csapatának elnevezése. Jimmy Murphy vezetésével lassacskán a felnőttek között, majd a nemzetközi porondon is kimagasló eredményeket értek el. Nevüket a menedzserről, Matt Busbyról kapták. Diadalmenetüknek az az 1958-as müncheni légikatasztrófa vetett végett. A film a csapat történetének 1956 augusztusától 1958 májusáig tartó időszakát dolgozza fel a szerencsétlenséget túlélő Jimmy Murphy és Bobby Charlton személyes tapasztalatai nyomán. A film angol nyelven megtekinthető itt.

A Busby Bébik utolsó mérkőzésük előtt (Forrás: wikipédia)

A közös szenvedély (2014)

Szinte az egyik legátfogóbb futballtörténelemmel kapcsolatos filmalkotás, amely a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megalapításának körülményeit mutatja be. Többször fogalmazódott meg a kritika vele szembe, hogy tekintettel arra éppen a FIFA finanszírozásában valósult meg, tartalmaz torzításokat, de mindenképpen hiánypótló mű. Végigkövethetjük miként alakult meg Jules Rimet vezetésével a sportág érdekeit képviselő Fédération Internationale de Football Association, valamint milyen erőfeszítések nyomán kerülhetett sor az első világbajnokságra Uruguayban. A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A valaha készült talán leghitelesebb történelmi sorozat. Ezzel az egy mondattal jellemezhető legjobban a 2001-ben az HBO által bemutatott Az
Támogasson minket