Első világháborús Facebook-oldalak

Az interneten számos első világháborús oldallal találkozhatnak a téma iránt érdeklődők. Vannak több éve létező, valóban szakértők által működtetett oldalak. Léteznek azonban olyanok is, melyeket kizárólag a századik évforduló körüli növekvő érdeklődés kielégítésének szándéka hozott életre. A weboldalak szerkesztői a Facebookon is nagy aktivitást fejtenek ki, hogy népszerűsítsék oldalaikat, ugyanakkor olyan Facebook-oldalakkal is találkozhatunk, amelyek mögött weblap nem található. Az alábbiakban néhány hazai és külföldi tematikus oldalt szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

Hazai viszonylatban a legfontosabb első világháborús tematikus oldal a Nagy Háború blog. Facebook-oldalukon nemcsak a blogbejegyzésekről olvashatunk, hanem rendszeresen osztanak meg máshonnan származó első világháborús írásokat, illetve rendezvények fotóit is. Háborús emlékművek iránt érdeklődőknek kötelezően követendő a Magyar Golgota. Magyar háborús emlékművek adatbázisa oldal, amely Szerecz Miklós a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából 2007 és 2011 között folytatott kutatásából és gyűjtéséből közöl fényképeket.

Fotó: Gyenes Andrea

A hivatalos hadisírgondozást jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya végzi. Kiváló weboldaluk mellett rendszeresen frissítik Facebook-oldalukat is aktuális híreikkel. (Frissítés: a mai, 2019. 07. 14-ei állapotok szerint a hadisírgondozást újra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyeli. A Facebook-oldal változatlanul üzemel – a főszerk.) A háború írásos emlékei iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan az Első Világháborús Albumok lap, amely rendszeres híreket ad egyrészt az első világháborút érintő megjelenésekről, másrészt a digitálisan hozzáférhető korabeli anyagokról. Újabb létrehozású oldal az Első világháború – a 100. Évfordulós Page, amelynek fiatal szerzőgárdája kifejezetten korabeli érdekességekre akarja felhívni a figyelmet. A Nagy Háború 100 éves emlékei oldalt szintén az évforduló hívta életre, itt viszonylag ritkábban láthatunk posztokat. A Facebookot számos helyen az anyaggyűjtéshez is segítségül hívják, aminek kiváló példája az 1.világháborús emlékek / Spomienky z 1. svetovej vojny kétnyelvű oldal, melyet a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma közösen indított el. Természetesen a magyar kormány által létrehívott Centenáriumi Emlékbizottság is üzemeltet mind web-, mind Facebook-oldalt. Utóbbi különösen sajtófigyelésben erős, követése tehát ajánlott a naprakész információkért. Az emlékév egyébként lokális kezdeményezésekre is hatott,ami kiválóan látszik Vas megye példájából. Meg kell említenünk még a Hadszíntér és hátország oldalt is, melyet nemrég hozott létre a Politikatörténeti intézet.

Néhány Facebook-oldal (2014 nyári adatokkal)

Természetesen nemcsak magyar nyelven találhatunk érdekességeket. Rengeteg fénykép nézhető meg az 1.světová válka 1914-1918 című oldalon, amely cseh nyelvtudás nélkül is élvezhető. Angolul tudók előtt több lehetőség is adott. A First World War Centenary News 2014-2018 kifejezetten a centenáriummal kapcsolatos híreket közvetíti. A Great War 100 című oldal azt a célt tűzte ki, hogy olyan érdekességeket osszon meg, amik az adott napon történtek valamikor a háborús évek folyamán. A “La Grande Guerra” – The World War I című oldal (frissítés: a mai, 2019. 07. 14-ei állapot szerint sajnos már nem üzemel – a főszerk.) gazdag képanyagot kínál az érdeklődők számára, s az internacionalitás jegyében posztjaikat angolul közlik. Németül beszélők tematikus oldalt találhatnak a Monarchia és Olaszország harcairól Der Gebirgskrieg 1915-1918 – 1. Weltkrieg – Österreich-Ungarn gegen Italien címmel. Hasonló tematikájú az Ortlerfront 1915-1918 (frissítés: a mai, 2019. 07. 14-ei állapot szerint sajnos már nem üzemel – a főszerk.) című lap. Nagyon hasznos oldal a Gedenkseite 100 Jahre Beginn 1 Weltkrieg 1914 is. A Monarchia története iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan oldal a Kaiserliche und Koenigliche Feldpost 1914-1918. Gyakori frissülése és gazdag képanyaga egyaránt meggyőzhet minket követésének fontosságáról.

Természetesen nem sorolhatunk fel minden témánkba vágó Facebook-oldalt, azonban úgy gondoljuk, kis összeállításunkkal hasznos csokrot nyújthatunk át a téma iránt érdeklődőknek. Természetesen, ha olvasóink úgy érzik, kihagytunk valamilyen fontos oldalt, úgy nagyon szívesen várjuk kommentárként a címeket.

Ezt olvastad?

Szerencsésnek érezheti magát az a történelemtanár, akinek van arra lehetősége, hogy levéltárpedagógiai foglalkozásokat vegyen igénybe. Ha ehhez még lelkes és
Támogasson minket