És megint Ópusztaszerre jöttünk – az V. Kárpát-medencei fiatal történészek tábora

A Kárpát-medencei fiatal történészek idén is összegyűltek Ópusztaszeren. A remek hangulatú, háromnapos rendezvényt a Belvedere Meridionale folyóirat csapata rendezte. A táborban szerkesztőségünk is ott volt, és a főszervezővel, Kiss Gábor Ferenc főszerkesztővel is sikerült néhány szót váltanunk.

Kiss Gábor Ferenc. Fotó: Nagy Tamás

Idén augusztus 31. és szeptember 3. között immár ötödik alkalommal rendeztétek meg a Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát Ópusztaszeren. Mennyiben különbözött az idei tábor a korábbiaktól?

„Azt hiszem, a 2017-es rendezvényünkre már elmondható, hogy jól bejáratott, az érdekeltek számára számon tartott eseménnyé vált. Ez azt is jelenti, hogy a tábor programja az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakult, működőképes sémát követ. Ennek veleje, hogy a résztvevők nem pusztán passzív, befogadó résztvevői az eseménynek, hanem lehetőségük van, hogy saját tudományos érdeklődésüknek megfelelő témában előadást tartsanak. Úgy alakítjuk a programot, hogy minden előadás után legyen lehetőség kérdésekre, vitára, mindezt egy informális térben, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megvalósítva. A rendezvény kötetlen hangulata is inspirálólag hat mind az előadókra, mind pedig a hallgatóságra. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt maga a helyszín is, illetve a rendezvény légköre is elősegíti az eszmecsere kialakulását. A korábbiakhoz képet talán annyiban változott a tábor, hogy helyszínt adó Emlékpark által nyújtott lehetőségeket szélesebb körben építjük be programokba. Nemcsak az előadások zajlottak a Parkban, hanem a borkóstoló helyszínéül az egyik legújabb épület, a Gyógynövényház szolgált.” – mondta el Kiss Gábor Ferenc.

Tábori életkép. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A legnagyobb hangsúlyt idén is a fiatal történészek előadásai kapták. Kiss Gábor Ferencet arról is megkérdeztük, hogy volt-e olyan közülük, amelyiket kiemelten jól sikerültnek tartott.

„Nagyon nehéz kérdést tettél fel. Különösen úgy, hogy más-más szakmai tapasztalati háttérrel vállalkoztak eredményeik bemutatására. szakmai hátterüket tekintve elég színes előadói kör gyűlt össze. Hallhattunk egyetemi oktatókat, BA-s hallgatókat, kutatásaik kezdetén, doktoranduszokat vagy doktorjelölteket, már komolyabb eredményekkel, láthatólag érettebb kutatási koncepcióval. A heterogén témaválaszték is nehezíti az objektív összehasonlítást. Mindezek mellett, végighallgatva az összes előadást, bátran állíthatom, hogy minden előadó a maximumot hozta ki magából. A kérdést inkább szubjektíven tudnám megközelíteni. Mivel én hadtörténeti érdeklődésű vagyok, számomra az ilyen témájú előadások voltak a legérdekesebbek.” – válaszolta.

Cserháti Katalin előadása. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A fiatal történészek előadásai mellett néhány rutinosabb kolléga is beszélt. Kahler Frigyes A rendszerváltás kompromisszuma: a felelősségrevonás kérdése; Zinner Tibor A kádári kiegyezés: a hatalom és társadalom viszonya; Jancsák Csaba Elbeszélt történelem és a történelemtanítás – Az MTA–SZTE ETTK kutatásai az MTA Tantárgy-pedagógiai programja keretében címmel tartott előadást. De az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkot képviselve Kertész Péter igazgató (Az Ópusztaszeri Történelmi Emlékpark múltja és jelene) és Vincze Gábor (A „Szombatosoktól” a Pusztaszeri Árpád Egyesületig (1896–1939)) is fellépett. A Belvedere Meridionalét Kiss Gábor Ferenc (Az Osztrák-Magyar Monarchia katonai-stratégiai helyzete az első világháború előestéjén); az SZTE BTK-t Kovács Szilvia (Magyar ferencesek az Arany Hordában); valamint az Újkor.hut Szőts Zoltán Oszkár (Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának historiográfiai magyarázatai) képviselte.

Kahler Frigyes és Zinner Tibor kérdésekre válaszol. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A tábor teljes programja ide kattintva olvasható.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket