Felhívás – II. világháborús propaganda konferencia

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A szervezők jelentkezőket várnak második világháborús propaganda témájú konferenciára, melyet Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián rendeznek 2018. november 16-án. A konferenciát az MTA Történettudományi Bizottságának Második világháborús albizottsága felkérésére Paksa Rudolf, Pető Andrea és Virányi Péter szervezi.

A második világháború időszakában jelentős szerep jutott a propagandának, mellyel a társadalom minél szélesebb körét kívánták a háborús folyamatok részévé és támogatójává tenni. A konferencia célja a háborúhoz kapcsolódó propagandatevékenységek széleskörű és sokrétű bemutatása a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára. A konferencián egyaránt foglalkozunk a propaganada tartalmával és technikájával. A különféle célú háborús propagandákat tematikus előadásokkal, a propaganada technikájának jellemzőit kerekasztal-beszélgetés keretében mutatjuk be. A konferencia tematikus filmnézéssel és ahhoz kapcsolódó értelmező előadással zárul.

Fotó: Fortepan

 

A plenáris előadást Virányi Péter tartja, a kerekasztal-beszélgetést Pető Andrea vezeti.

A konferencia programjához a tematikus szekciók előadójaként vagy a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként lehet csatlakozni. A szervezők örömmel fogadják előadók jelentkezését a következő témákban (de a felsoroltakon kívül más kapcsolódó téma is elképzelhető):

  • háborús propaganda
  • revíziós propaganda
  • antibolsevik propaganda
  • zsidóellenes propaganda
  • vezérkultuszok propagandaszerepe
  • segélyszervezetek propagandája
  • a háború utáni antifasiszta propaganda
  • a propaganda eszközei (plakát, sajtó, film, képriport, szlogenek, stb.)
  • a propaganda szimbólumai
  • a propagangda hatásmechanizmusa

Jelentkezés: A konferencia a propagandával foglalkozó kutatók (történészek, média- és kommunikáció kutatók, pszichológusok) számára kíván közös fórumot és nyilvánosságot teremteni. A szervezők doktoranduszok jelentkezését is várja, és a jelentkezők között előnyben részesítik a magyar témák kutatóit.

Jelentkezni fél-egy oldalas előadástervezet és rövid, amerikai típusú életrajz benyújtásával lehet.

A konferencia anyagát szerkesztett formában szeretnék publikálni.

A konferenciának részvételi díja nincs.

Jelentkezések benyújtásának határideje: 2018. június 16.

Jelentkezni vagy érdeklődni a következő e-mail címen “második világháborús propaganda” tárgymegjelöléssel lehet: propagandakonf@gmail.com

Ezt olvastad?

Országos kulturális és történelmi versenyt rendez középiskolások számára a világ 52 országában működő Törökországi Maarif Alapítvány magyarországi intézménye, a Maarif
Támogasson minket