Filmekről forogjanak a tollak!

2017 őszén az Újkor.hu – A velünk élő történelem portál nem csak köntösét cserélte le, hanem Mozgókép néven új rovatot szentelt a filmekkel kapcsolatos írásoknak. Annak érdekében, hogy új szerzőket toborozzunk, és a régieket további cikkek megírására buzdítsuk összegyűjtöttünk néhány témaötletet.

Idei premierek

Elsőként álljanak itt a 2018-ban bemutatott vagy bemutatásra kerülő történelmi filmek a teljesség igénye nélkül, amelyekről egyaránt szívesen fogadunk kritikai elemzést vagy kedvcsináló ismertetőt.

Még januárban mutatták be a Winston Churchill miniszterelnököt fókuszba állító filmalkotást, A legsötétebb órát.

Hogy idén se maradjunk Tom Hanks nélkül, megtekinthetjük A Pentagon titkait, amelyből kiderül, hogy miféle államtitkok szivárogtak a New York Times szerkesztőségébe a vietnami háború kapcsán. Az alkotás érdekességeként említik, hogy Tom Hanks és Meryl Streep korábban nem szerepelt együtt egy filmben.

A párizsi vonatban egy 2015 augusztusában a 15:17-es Amszterdam–Párizs vonatjáraton kibontakozó fegyveres támadás történetét vitte filmre Clint Eastwood, aki éppen a tragédiát megakadályozó amerikai katonákat kérte fel a szerepek eljátszására.

Sztálin halála címmel 2018 márciusában mutattak be egy francia-angol vígjátékot. A fókuszpontban a diktátor halála utáni hatalmi harc áll.

 

Pierre Lemaitre azonos című regényét eleveníti meg a Viszontlátásra odafönt, amely két első világháborús veterán sorsába enged betekintést.

Egy 1976-os túszdrámát dolgoz fel a 7 vérfagyasztó nap című film. Palesztin és német terroristák ejtettek foglyul egy francia utasszállító gépet, amellyel Ugandába repültek, ahol a véreskezű diktátor biztosított menedéket számukra.

2018. július 26-án fogják bemutatni a kolumbiai drogkirályról, Pablo Escobarról szóló spanyol-bolgár filmet (Escobar), amely nagy szerelme, Virginia Vallejo könyve nyomán készült.

Félévszázados filmek

Már öt évtizede, hogy a filmtörténet részét alkotja történelmi kalandfilmünk, az Egri csillagok, A könnyűlovasság támadása és a Volt egyszer egy Vadnyugat. Jó lenne egy-egy cikkel megemlékezni az évfordulóról. A 1968-ban bemutatott további filmek listája itt elérhető.

További témalehetőségek

Nem kizárólag filmekkel kapcsolatos írásokat várunk. Az alábbi résztémákat érintő cikkeket is szívesen fogadunk:

  • a filmgyártás története
  • rendezői életutak
  • színész életutak
  • a film, mint propagandaeszköz
  • magyar települések mozi hálózatának kiépülése
  • egyes történelmi események reprezentációja
  • egyes társadalmi csoportok reprezentációja
  • a film, mint történelmi forrás
  • tematikus filmajánló

Mindezen témák feldolgozásához lelkes és hozzáértő szerzők jelentkezését várom

az alábbi elérhetőségen: arvai.tundi@gmail.com.

Minden cikk elkészítéséhez előzetes egyeztetés szükséges.

 Árvai Tünde – rovatszerkesztő

Ezt olvastad?

Országos kulturális és történelmi versenyt rendez középiskolások számára a világ 52 országában működő Törökországi Maarif Alapítvány magyarországi intézménye, a Maarif
Támogasson minket