„Ne bombázz negatív hullámokkal már kora reggel!” – Donald Sutherland emlékére

Oszd meg másokkal is:

Mozgókép

2024. június 20-án, 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland kanadai színész. Hosszú karrierje alatt rengeteg filmben és sorozatban szerepelt, számos díjat kapott, többek közt az Akadémia életműdíját is.

Donald Sutherland útja a színészetig

Donald McNichol Sutherland 1935. július 17-én született a kanadai New Brunswick tartományban, Saint Johnban. Már fiatal korában vonzotta a színpad, először bábozni kezdett, majd 14 éves korától egy helyi rádió tudósítójaként is dolgozott az iskola mellett. Középiskolás évei alatt egy évet Finnországban töltött cserediákként, majd a University of Toronto, később pedig a University Victoria hallgatója volt, mérnöki tudományokból és drámából szerzett diplomát 1958-ban. Első feleségét is az egyetemen ismerte meg, akivel 1959-ben házasságot kötött – 1966-ban azonban elváltak.

Donald Sutherland 2013-ban átveszi a Kristály Nimfa díjat. Forrás: Wikimedia Commons
Donald Sutherland 2013-ban átveszi a Kristály Nimfa díjat. Forrás: Wikimedia Commons

Bár korábban mérnök szeretett volna lenni, 1957-ben a London Academy of Music and Dramatic Arton folytatott tanulmányokat Nagy-Britanniában, s itt köteleződött el a színészet mellett. A ’60-as években megfordult egy skót színitársulatnál, majd több brit filmben és televíziós produkcióban is szerepelt. A szintén színészlegendává vált Christopher Lee mellett szerepelt több horrorfilmben, például a Dr. Terror’s House of Horrors című alkotásban.

Az áttörés

A hollywoodi áttörést a véletlennek köszönheti: egy sorozatepizódban szerepelt, amelyet Roger Moore rendezett, s a felvételeket megmutatta néhány producernek is, akik épp a Piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967) című második világháborús filmhez kerestek színészeket – ebben olyan színészekkel játszhatott, mint Charles Bronson vagy Lee Marvin. A film hatalmas siker lett, s meghozta számára az ismertséget Hollywoodban is. Ezután még két háborús filmben szerepelt, a MASH (1970, nem összekeverendő az azonos című sorozattal!) című szatírában és a Kelly hősei (Kelly’s Heroes, 1970) című alkotásban.  Itthon talán ez utóbbi a legismertebb szerepe: a kissé furcsa, hippi harckocsiparancsnok, Csodabogár karakterét zseniálisan formálta meg, s remekül állt Sutherlandnek a szerep – arról nem is beszélve, hogy milyen remek, idézhető mondatokat kapott a magyar szinkron során!

Donald Sutherland, a befutott színész

Felsorolhatatlan, hogy áttörését követően mennyi alkotásban szerepelt. Számos műfajban kipróbálta magát, és – bár időről időre megtalálták a hasonló szerepek – nem ragadt rá a kissé furcsa, hippi karakter. A Sutherland által megformált alakok közül a fiatalabb olvasók számára – Csodabogár mellett, persze – valószínűleg Snow elnök karaktere lehet a legismertebb az Éhezők viadala szériából.  A színészet mellett számos márka reklámhangja volt rádiós és televíziós kampányok során. Részt vett a 2010-es vancouveri téli olimpia megnyitóján is – más kanadai hírességekkel együtt vitte az olimpiai zászlót.

Karrierje során számos díjjal elismerték teljesítményét. Nyert Golden Globe és Emmy díjat, jelölték a BAFTA legjobb színésznek járó díjára is. Érdekesség, hogy Oscar jelölést nem kapott, ugyanakkor 2017-ben az Akadémia tiszteletbeli, kvázi életműdíját is megkapta. A laudációban kiemelték, hogy „feledhetetlen karaktereket [alakított], rendíthetetlen őszinteséggel előadva”. 1978-ban a Kanada Rend tiszti keresztjét is átvehette, majd 2019-ben Rend kitüntetésének legmagasabb fokozatát is megkapta.

Politikai aktivizmus

Sutherland a vietnámi háború ellen is felszólalt, részt vett a háború ellen tiltakozó FTA Show turnéjában is. A rövidítés alapvetően a Free Theatre Associates rövidítése, de gyakran a Free the Army vagy a Fuck the Army rövidítést társították hozzá. Tevékenységének köszönhetően rákerült az NSA megfigyelési listájára a korai ’70-es években. Később az Egyesült Államok iraki inváziója ellen is szót emelt, s aktívan támogatta Barack Obama 2008-as elnöki kampányát.

Donald Sutherland életműve és karrierje önmagáért beszél, s hálásak lehetünk érte, hogy az általa megformált karakterek közül több is maradandó nyomott hagyott a filmtörténelmen.

Nyugodjék békében!

Lengyel Ádám

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket