Heti ajánló 2017/20.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az orosz forradalom, Kemál Atatürk, 1848-1849, Hindenburg léghajó, Rudolf trónörökös özvegye, középkori doktorandusz-konferencia, a vidéki Magyarország 1945-ben, magyarországi zsidók története, újságírás és levéltár valamint a magyar katonai múlt forrásai. Heti ajánlónk a Naptár rovatban található eseményeket ismerteti.

Hétfőn, május 15-ei kezdettel az ELTE BTK Ruszisztikai Központ két napos nemzetközi konferenciát rendez Az orosz forradalom 100 éve – jelentősége a világtörténelemben címmel, 15 ország több mint ötven előadójának részvételével. (Bővebben.)

Kedden, május 16-án a Habsburg Történeti Intézet és a XX Század Intézet szervezésében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Vesztes birodalom – modern állam. Kemal Atatürk politikai életműve címmel. Az előadók Baranyi Tamás Péter (Antall József Tudásközpont) és Búr Gábor (ELTE) lesznek. (Bővebben.)

Kubinyi András Történész Műhely sok szeretettel vár mindenkit a Hadtörténeti Klub félévzáró eseményére. Ennek keretében egy kötetlen előadásra, közös beszélgetésre kerül sor az 1848-1849-es szabadságharc tavaszi hadjáratáról Hermann Róbert hadtörténésszel, a Hadtörténeti Intézet kutatójával. (Bővebben.)

Szerdán, május 17-én az LZ129 HINDENBURG léghajó tragikus pusztulásának történetével ismerkedhetünk meg a Műszaki Tanulmánytárban. (Bővebben.)

Az Európa Könyvkiadó és az ELTE BTK Történeti Intézete közös könyvbemutatóján ismertetik a Császárnénak szántak – Rudolf trónörökös özvegyének emlékiratai című kötetet. Az eseményen Csorba László történész, F. Dózsa Katalin művészettörténész, c. egyetemi tanár és Gerő András történész beszélgetnek Stefánia belga királyi hercegnőről és házasságáról Rudolf főherceggel. (Bővebben.)

Csütörtökön, május 18-án kezdődik az ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskola Középkori Magyar Történeti, Történelem Segédtudományai és Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Programja szervezésében a Középkorral foglalkozó doktoranduszok konferenciájára a Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában. A két napos rendezvény részletes programja itt olvasható.

Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében kerül sor a Váltóállítás – Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben című kötetet bemutatójára. A könyv szerzői arra a kérdésre kerestek válaszokat, hogy a háborús egyéni és kollektív tragédiák utáni nyomorban és az államiság nélküli vákuumban a kortársak milyen módon reagáltak, viselkedtek. (Bővebben.)

Könyvtárba a legjobbakkal! című program keretein belül Komoróczy Géza professzorral beszélget Mészáros Sándor a Magyarországon élő zsidók történetéről, valamint a magyar társadalomban elfoglalt helyükről a közelmúltban megjelent könyvei kapcsán. (Bővebben.)

Az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának májusi Levéltári Esték című rendezvényén Szathmáry István újságíróval beszélgetnek arról, hogy mit tud a többnyire a másnapi olvasónak dolgozó újságíró az évszázadok lenyomatát őrző levéltárral kezdeni, illetve hogy mitől válhat kétoldalúvá és mindkét fél számára gyümölcsözővé egy archívum és az újságírás kapcsolata. (Bővebben.)

Pénteken, május 19-én a Magyar Nemzeti Levéltár a CO:OP (Community as Opportunity, The creative archives’ and users’ network) projekt résztvevőjeként, valamint annak keretében 4. blogtalálkozóját rendezi meg a Kutatószolgálat szervezésével. A téma ezúttal – a honvédelem napja, május 21. tiszteletére – a magyar katonai múlt forrásai lesz.  A részletes program elérhető: Aktakaland 4. blogtalálkozó: a magyar katonai múlt forrásai

Vasárnap, május 21-én lesz a Honvédelem Napja, mert 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. A magyar történelem ezen kiemelkedő eseményére emlékezik meg várbeli programjaival a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ), a Történelmi Lovas Egyesület és a Magyar Hagyományőrség.

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket