Heti ajánló 2017/36.

Kiállításmegnyitók határon innen és túl, politikatörténet, emlékezések és történetek 1956-ról, Borsa Iván emlékkonferencia és egyiptológia a terítéken e heti programajánlónkban.

Hétfőn, szeptember 9-én 14 órától nyitja meg új, “Vasszekerek aranykora” című időszaki kiállítását Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára. A kiállítás  a megye vasútjainak 1847 és 1990 közötti történetét mutatja be levéltári dokumentumok alapján, kiegészítve mindezt magángyűjtők tárgyi emlékeivel. (Bővebben.)

Kedden, szeptember 5-én, kedden 18 órakor kerül sor a VERITAS-estek sorozat huszonnyolcadik vitájára a Budapesti Gazdasági Egyetemen, Pártok és választások a dualizmus korában címmel. A témát Hermann Róbert, a VERITAS Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Parancsnokságának tudományos-helyettese moderálása mellett Pap József, az Eszterházy Károly Egyetem tanára és Anka László történész, a VERITAS tudományos munkatársa mutatják be. (Bővebben.)

Szerdán, szeptember 6-án 16 órakor mutatja be új, Somogyország ötvenhatban – Dokumentumok, emlékezések és történetek a forradalomról című kétkötetes kiadványát, a Kaposváron a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára. A kötetet dr. habil. Gyarmati György, az MTA doktora, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának nyugalmazott főigazgatója mutatja be. (Bővebben.)

Ezzel egy napon nyitja meg Pozsonyban 17 órakor Batka János, egy pozsonyi levéltáros világa című kültéri pop-up kiállítását a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A kiállítást Bukovszky László, a Szlovák Kormány kisebbségi kormánybiztosa nyitja meg, majd ünnepi beszédet mond Iveta Plšeková, Pozsony főpolgármester-helyettese és Radoslav Števčík, Pozsony–Óváros polgármestere. A kiállítást, amely szeptember 20-ig lesz megtekinthető, Ján Vyhnánek és Korpás Árpád a Pozsonyi Kifli PT. alenökei mutatják be. (Bővebben.)

Pénteken, szeptember 8-án 10 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Borsa Iván születésének centenáriumának alkalmából rendezett emlékkonferenciája a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. A tizenegy előadást kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató követi. (Bővebben.)

Szombaton, szeptember 9-én 9 órától kezdődik a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem 125. Egyiptomi szombatja, amelyen az érdeklődők betekintést nyerhetnek az egyiptológia világába és a szabadegyetem képzéseibe, programjaiba. Ezúttal a régészet, a hieroglifák, az egyiptomi vallás és a geográfia lesznek terítéken. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

A világ és a magyar történelem konstans – sokszor figyelemreméltó - fenoménja a hatalomváltások időszaka, legyen szó akár monarchikus, akár
Támogasson minket