Heti ajánló 2017/45.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A tájrégészettől Harry Potterig: ezen a héten csaknem harminc programot gyűjtöttünk össze Önöknek.

Heti ajánlónk eseménynaptárunk alapján.

Hétfőn, november 6-án 9.00 órakor kezdődik az MTA BTK Régészeti Intézete Történeti táj – tájrégészet: eredmények és perspektívák a magyarországi tájrégészeti kutatásban című kétnapos tudományos konferencia az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. A konferencia célja bemutatni a korábbi hazai kutatások legfontosabb tendenciáit, másrészt átfogó körképet nyújtani a legfrissebb projektekről, eredményekről és célkitűzéseikről a hazai és nemzetközi kutatás keretei között. (Bővebben.)

10:00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a „Múltról mindenkinek” című rendezvénysorozatának és a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció MNL-projektjének keretében bemutatkoznak a nyíregyházi evangélikus intézmények. (Bővebben.)

10.00 órakor rendezi meg a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XVIII. Levéltári Napját Szemelvények a helytörténeti kutatások legújabb eredményeiből címmel Kecskeméten. (Bővebben.)

17.00 órakor mutatják be Ruttkay Zsófia – German Kinga (szerk.): Digitális Múzeum című tanulmánykötetét az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A Múzeumi Iránytű könyvsorozat 12. megjelent kötetéről Dr. Bereczki Ibolya (MOKK), Dr. German Kinga (MOME), Dr. Ruttkay Zsófia (MOME) és Bánki Zsolt (PIM) beszélgetnek. Moderátor: Kolocz Dóra (MNM SOM). (Bővebben.)

17.30-tól Gadi Algazi (Tel Aviv University) tart nyilvános előadást Self-Forgetting in the Late Middle Ages címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. Az előadás a Configuring Persons: Late Medieval and Early Modern Models of Past Actor című háromrészes előadássorozat első alkalma. (Bővebben.)

18.00 órakor Balogh Csilla régész  tart előadást Zamárdi-Réti földek – A Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetője címmel az Ostrea Peregrina Akadémia előadássorozatának keretében a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. (Bővebben.)

Kedden, november 7-én 10.00 órától kezdődik a Nők a tudományban című előadással egybekötött fórum az MTA székházában. A rendezvényt Lamm Vanda akadémikus, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságának elnöke nyitja meg. Ezt követi Pető Andrea, az MTA doktora, a Közép-európai Egyetem oktatójának előadása „A nők szerepe a magyar tudományban – egyben megemlékezés Hugonnai Vilma születésének 170. évfordulójáról” címmel. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik az MNL Országos Levéltárában Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Nemzeti Levéltár Történelem egy kattintásra? Klasszikus forráskiadás és/vagy levéltári adatbázisok című konferenciája a digitális adatbázisokról és azok hasznosítási lehetőségeiről. (Bővebben.)

14.00 órakor kezdődik a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett könyvtári rendezvénye, amelynek keretében a Per Aspera ad Astra művelődéstörténeti online folyóirat 650-es jubileumi száma is bemutatásra kerül. (Bővebben.)

17.30-tól Gadi Algazi (Tel Aviv University) tart nyilvános előadást Self-Fashioning, the other way around  címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. Az előadás a Configuring Persons: Late Medieval and Early Modern Models of Past Actor című háromrészes előadássorozat második alkalma. (Bővebben.)

18.00 órakor a VERITAS Történetkutató Intézet VERITAS-est” sorozatának következő előadásán Marinovich Endre főigazgató-helyettes moderálása mellett Rácz János, a VERITAS Intézet tudományos munkatársa és Kecskés D. Gusztáv, a MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa beszél az 1956-os Magyar emigrációról. (Bővebben.)

Szerdán, november 8-án indítja útjára a Magyar Nemzeti Múzeum RESPECT címmel a műtárgyvédelem aktuális kérdéseivel és legfrissebb eredményeivel foglalkozó, háromévente megrendezendő konferenciasorozatát, amely idén az Innováció a műtárgyvédelemben | Jelen és Jövő: Technológiai alkalmazások és innovációk a műtárgyvédelemben címet viseli. A november 10-ig tartó nemzetközik konferencia célja, hogy fórumot biztosítson és elősegítse a tapasztalatcserét azon szakemberek között, akik a műemlékvédelem, a régészet, a képző- és iparművészet, a történeti és természeti gyűjtemények tárgyi emlékeinek állagmegőrzésén munkálkodnak. (Bővebben.)

11.00 órakor kezdődik a Debreceni Egyetemen az 1867 – történetiség, emlékezet és a politika vizuális nyelve című tudományos konferencia a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, az MTA Történettudományi Bizottsága és a DAB Társadalom- és Történettudományi Szakbizottsága. (Bővebben.)

17.00 órakor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Dokufilmklubjában a Hazatérés – egy szabadságharcos története (2007, 88 perc) című magyar dokumentumfilmet vetítik. Pigniczky Réka dokumentumfilmje egy olyan ’56-os menekültről szól, aki sohasem tért haza. Édesapja, Pigniczky László 1957 februárjában a jugoszláv határon keresztül hagyta el Magyarországot. Az Egyesült Államokban telepedett le, ahol aktívan részt vett az emigráns magyar közösség életében. (Bővebben.)

17.00 órakor kerül sor az Országos Szécsényi Könyvtár Orientalisták az OSZK-ban programsorozatának következő állomására, amelyen Major Balázs tart előadás A keresztesek nyomában címmel. A programsorozat célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről. (Bővebben.)

17:00 órakor az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválját egy könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetéssel zárja, ahol az Orvosok az 1956-os forradalomban című tanulmánykötet néhány szerzője ül asztalhoz, hogy az 1956-os eseményeket ezúttal az egészségügy, az orvosok oldaláról mutassák be. (Bővebben.)

17.30-kor a Politikatörténeti Intézet most indult filmklubjának harmadik előadásán Gothár Péter: Haggyállógva Vászka (1996) című filmje kerül vetítővászonra. A vetítést beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Fóris Ákos, az ELTE BTK történész doktorandusza, az Újkor.hu Magyar Történelem rovatának vezetője. (Bővebben.)

Csütörtökön, november 9-én 10.00 órakor kezdődik A reformáció története Komáromban és környékén címmel a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára helytörténeti konferenciája a komáromi Városháza dísztermében. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik BécsbenBécsi Magyar Történeti Intézet által szervezett kétnapos nemzetközi tudományos konferencia Maria Theresia, König von Ungarn. Konferenz zum 300-järigen Geburtstag der Herrscherin címmel a 300 éve született Mária Teréziáról. (Bővebben.)

10.00 órakor kerekasztal-beszélgetés lesz a Ruszisztikai Központ szervezésében az orosz színházi élet kezdeteiről, Alekszandr Szumarokov író, dramaturg születésének 300. évfordulója alkalmából. (Bővebben.)

13.00 órakor kezdődik az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Az egyetemek szerepe a büntetés-végrehajtás tudományosságának fejlesztésében című konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan.

A hazai büntetés-végrehajtás tudományos jellegű fejlesztése csak jelentős késéssel, az 1970-es években kezdődött meg. Ettől kezdve a következő évtizedekben egyre markánsabb szerepük lett a felsőoktatási intézményeknek, amelyek sorra kapcsolódtak be először oktatási, majd kutatási tevékenységükkel.

A tanácskozást az ELTE ÁJK Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszéke a Magyar Börtönügyi Társasággal együttműködésben szervezi. (Bővebben.)

16.30-kor nyílik meg a szolnoki Damjanich János Múzeum Szkíták és Kelták Öröksége című időszaki kiállítása. A megnyitón köszöntőt mond Dr. Horváth László a múzeum igazgatója, a kiállítást pedig Dr. Csányi Marietta régész nyitja meg. A belépés díjtalan. (Bővebben.)

17.30-tól Gadi Algazi (Tel Aviv University) tart nyilvános előadást Ways of Life: Toward A Longer History címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. Az előadás a Configuring Persons: Late Medieval and Early Modern Models of Past Actor című háromrészes előadássorozat utolsó alkalma. (Bővebben.)

Pénteken, november 10-én 11.00 órakor kezdődik az MTA BTK TTI a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából “Szent László városa – Nagyvárad a közép- és kora újkorban” címmel megszervezett konferenciája az MTA Székházában. A rendezvényt az MTA BTK TTI igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Fodor Pál nyitja meg. (Bővebben.)

11.00 órakor mutatják be T. Szabó Csaba kolozsvári ókortörténész és régész Erdélyi régészet. Írások régészetről és kulturális örökségvédelemről című könyvét a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében. Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektor-helyettesének köszöntője után, a szerzővel Kun Miklós Széchenyi-díjas egyetemi tanár beszélget. (Bővebben.)

Szombaton, november 11-én nyílik meg  A magyarok legendás fegyvere az íj című, témáját és tárgyi eszköztárát tekintve egyedülálló időszaki kiállítás a budapesti AVE Kiállítóházban, amelyet követően, három hónapos hazai bemutatása után európai turnéra indul. (Bővebben.)

9.00 és 17.00 óra között a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete és a Rubicon szerkesztősége tart konferenciát és mesterkurzust  A Nagy Háború kérdőjele címmel a Várkert Bazárban. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik az egri Dobó István VármúzeumbanHungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület által szervezett kétnapos tudományos konferencia Élet a török hódoltságban címmel. A konferencia hat szekciója a politika, anyagi és szellemi kultúra, hadtörténet és demográfia témaköreit járja körül. (Bővebben.)

16:00 órától Harry Potter világába kalauzolja látogatóit az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Arany Sas Patikamúzeuma, ahol az első „HP-kötet”, a Bölcsek Köve című regény mitológiai és tudományos hátterét fogják feltárni. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk:info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2023. májusában volt 10 éve, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (TePO) megalakult. Ennek kapcsán az Osztály
Támogasson minket