Történelemversenyek a 2017/2018-as tanévben

A mai napon kezdődik meg az ország egyik legnívósabb történelemversenye, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV). Bár erre a nevezés lezárult, még akadnak olyan kiírások, amelyekre érdemes odafigyelni. Az alábbiakban ezeket ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Kreatív Történelem – Nevezési határidő: november 7.

A Pécsi Tudományegyetem által szervezett háromfordulós verseny ezúttal a dualizmus korával foglalkozik, mivel a „közös monarchia keretei között kibontakozó dinamikus átalakulás az élet majd minden területét átformálta. Az életmód, a technika, a társadalmi viszonyok és a politikai struktúra változásai, a modern Magyarország születésének ellentmondásai hangsúlyos részét képezik a középiskolai történelemoktatásnak, és igen bonyolult, összetett kérdéseket vetnek fel”. A kiírás szerint a feladatok „a legfrissebb tudományos eredményeket ötvözik a legújabb didaktikai, módszertani megoldásokkal, a közoktatás igényeit, elsősorban az érettségire való felkészülést is szem előtt tartva.”

A négyfős csapatok számára elérhetőek az első két forduló feladatlapjai a verseny honlapján, de „a komplex, kutató- és alkotómunkát egyaránt igénylő feladatokhoz minden esetben tartozik a megoldást segítő ajánlott szakirodalom, valamint értékelési szempontok.” Azok, akik sikerrel vették az első két megmérettetést, Pécsett vehetnek részt a kétnapos döntőben. (A legfrissebb információk a verseny Facebook-oldalán érhetők el.)

Pillanatkép a tavalyi döntőről. (Forrás: kreativtortenelem.hu)

Savaria országos történelemverseny – Nevezési határidő: november 10.

Az idei évtől az ELTE kötelékébe tartozó szombathelyi intézmény, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltaltató és Kutató Központ két kategóriában hirdetett ingyenes versenyt, 9. és 10. évfolyamosoknak (beleértve a nyelvi előkészítős osztályokat). A tananyagra és a megadott szakirodalomra építő verseny három fordulóból áll. Részletek a linken.

7-8. évfolyamos tanulók országos történelem tanulmányi versenye – Nevezési határidő: november 10.

Szintén az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja jegyzi az általános iskolásoknak kiírt versenyt, amely célja, hogy „lehetőséget biztosítson egyes történelmi korszakokban való elmélyülésre, a képességek újszerű fejlesztésére. Ezek közül is kiemelt szerepet szán a források használatának, a források segítségével ismeretek szerzésének, a szaknyelv helyes használatának, a térben és időben való tájékozódás képességeinek, a kommunikációs képességek fejlesztésének, a problémamegoldó és kritikai gondolkodás kialakításának. A verseny különösen fontos feladatának tekinti a nemzeti és európai identitástudat elmélyítésének segítését.” A három fordulós verseny témája Európa és Magyarország története 1815-től 1900-ig. Részletek a hivatalos kiírásban

Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny – Nevezési határidő: november 17.

Az Oktatási Hivatal által támogatott, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium által koordinált ingyenes versenyre a fővárosi gimnáziumok tanulóit várják. A két kategóriában (gimnáziumok és szakgimnáziumok) meghirdetett kiírás a 9–11. évfolyamos tanulók két forduló teljesítése után juthatnak be a döntőbe. A diákok két témából választhatnak: Lakoma – Az étkezés és kultúrája az ókorban és a középkorban, illetve Háborúk, hadszervezet, külpolitika a Hunyadiak korában. A jelentkezésről, fordulókról, feladatokról és pontszámításról bővebben itt olvashat.

A társadalmi szerepek változásai a 20. században – Nevezési határidő: november 20.

A Politikatörténeti Intézet Hadszíntér és hátország projektjének keretében megrendezésre kerülő csapatverseny a társadalmi nemek változásának dinamikájával foglalkozik, az alábbi, nagyobb témaköröket érintve: gazdasági élet, munkavállalás; közélet, politikai szerepvállalás, nőmozgalmak; család, magánélet, demográfia; reprezentációk, a nemek megjelenítése a médiában és a művészetekben, jellegzetes közéleti viták.” A verseny teljesítését könnyítheti, hogy a nevezők a nevezési díjért cserébe megkapják Papp Barbara és Sipos Balázs frissen megjelent kötetét. A kiírás itt olvasható.

Cultura Nostra – Nevezési határidő: november 30.

A Pannonhalmi Főapátság és Rákóczi Szövetség versenye szintén a dualizmus korával foglalkozik. A három fordulóból álló versenyre a hazai és a határon túli magyar középiskolások háromfős csapatainak jelentkezését várják, akik közül a legjobbak Pannonhalmán mérhetik össze tudásukat a döntőben. A felkészüléshez természetesen szakirodalom is rendelkezésre áll. Részletek a verseny honlapján.

Pillanatkép a 2016-os döntőről. (Forrás: Cultura Nostra Facebook)

Kosáry Domokos Történelemverseny – Nevezési határidő: december 1.

Az idén először meghirdetett versenyt a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete jegyzi, de a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is társult a szervezéshez. Az Egyesület felhívása szerint az ingyenes verseny célja kettős: „egyfelől azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák kapjon kedvet a versengésre, ezért versenyünk a kerettanterv tananyagára épül. A résztvevőknek tehát az első fordulókban nem kell plusz terhet vállalniuk, különböző – tematikus – szakirodalmi munkákból és más anyagokból felkészülniük. Másrészt arra törekszünk, hogy a Kosáry Domokos Történelemverseny valamennyi elinduló diák számára hasznot jelentsen a tanulmányaiban, ezért olyan feladatokat állítunk össze, amilyenekkel a diákok az érettségi vizsgán is találkozhatnak majd. A verseny megrendezésével tehát a kompetenciaalapú oktatást és az érettségi felkészülést is támogatni kívánjuk.”

A hazai és határon túli 7–10. évfolyamra járó diákok öt kategóriában versenyeznek, négy fordulóban. A budapesti döntő győztes diákjai és tanáraik Szicíliába utazhatnak, érdemes átböngészni a verseny hivatalos kiírását.

Fekete Bálint

Ezt olvastad?

2023. március 31-én A szabadság gyermekei címmel immár hetedik alkalommal rendezték meg Szegeden a nagy hagyományokkal bíró Regionális Honismereti –
Támogasson minket