Heti Ajánló 2017/48.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Heti ajánlónk november utolsó hetére programnaptárunk alapján.

Hétfőn, november 27-én 15:00 órai kezdettel kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában  a „…Nem egyetlen történelem létezik”. Ünnepi tanulmányok Péter Katalin 80. születésnapja alkalmából című kötet bemutatójára a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézete és az MTA Könyvtára és Információs Központja szervezésében. A kötetet Horváth Zita (EMMI, ME) és Viskolcz Noémi (ME) ismerteti. (Bővebben.)

16.00 órakor kezdődik Vácon a Váci Egyházmegye Történeti Bizottság és az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos konferenciája Pétery József egykori váci megyéspüspök pappá szentelésének 105., püspökké szentelésének 75., és halálának 50. évfordulója alkalmából “Misericordias Domini in aeternum cantabo” címmel. (Bővebben.)

17.30-kor kerekasztal-beszélgetés lesz a Politikatörténeti Intézet szervezésében 100 éve született E. J. Hobsbawm és a marxista történetírás múltja és jövője címmel. Csunderlik Péter moderálása mellett a beszélgetés résztvevői Konok Péter és Takács Ádám lesznek. (Bővebben.)

Kedden, november 28-án 15.00 órakor mutatják be a Budapesti Történeti Múzeumban Farbakyné Deklava Lilla Schulek Frigyes című, kötetét, amely a Holnap KiadóAz építészet mesterei című sorozatának legújabb könyve. Bevezetőt mond dr. Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó igazgatója, majd a kötetet bemutatja: Sisa József DSc. művészettörténész (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet). (Bővebben.)

19.00 órától I. Napóleon háborúinak hadművészete lesz a téma a Történész Sörest soron következő előadásán a budapesti Klisé Bárban. Ezúttal az előadó Dr. Csikány Tamás hadtörténész az NKE-Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője, beszélgetőpartnere pedig Dr. Kedves Gyula hadtörténész-múzeológus (Országgyűlési Múzeum; főtanácsadó, szakmai vezető) lesz. (Bővebben.)

Szerdán, november 29-én kezdődik Pécsett az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága Város- és Helytörténeti Munkabizottsága, a Magyar Történelmi Társulat és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltára közös szervezésében megvalósuló A hely embere – az ember „helye”: Emberközpontú történetírás – helytörténeti kutatás című kétnapos tudományos konferencia az első magyarországi egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából. (Bővebben.)

9.30-kor kezdődik Budapesten a Fiatal Levéltárosok Egyesülete idei Őszi konferenciája, amelynek ezúttal Budapest Főváros Levéltára ad helyet. A konferencia fókuszában ez alkalommal a múzeum- és levéltárpedagógia áll. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Nagyítás – 10 éves a Betekintő címmel megrendezett tudományos konferenciája. Az ÁBTL folyóiratához híven a téma központjában a titkosszolgálatok, az állambiztonság, a hírszerzés és az illegális fegyver- és kábítószerkereskedelem állnak majd. (Bővebben.)

14:00 órakor kezdődik az MTA Pedagógiai Bizottságának Nevelésszociológiai Albizottsága által szervezett Karácsony Sándor pedagógiája. Előadások a százéves debreceni pedagógia köszöntésére című tudományos ülés Debrecenben. (Bővebben.)

Ezzel egy időben 14:00 órakor Püski Levente tart előadást “A Horthy-korszak parlamentje” címmel Budapesten az MTA Székházának Felolvasótermében. (Bővebben.)

16.00-tól kerül sor az Anna | Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítás megnyitójára, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A rendhagyó tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum rendezte meg először 2015-ben. A kiállítás azért is különleges, mivel egy fiktív történetet, életutat a muzeológia nagyon is valóságos eszközeivel dolgoz fel, Anna választásai elé állítva a látogatót is. A tárlat a 20. század derekának Székelyföldjére vezet vissza, egy szigorú és íratlan szabályok irányította társadalomba, ahol egy megesett lánynak nem lehetett maradása. Milyen lehetett a házasságba kényszerített asszony sorsa? Milyen lehetett a cselédé vagy a gyári munkásé? Hatalom volt-e a néphatalom? És szabadság volt-e a magány? (Bővebben.)

Ezzel egy időben az ELTE BTK Történeti Intézeti Képviselet kerekasztal-beszélgetést tart 16.00 órakor az ELTE BTK Központi Olvasótermében Száz éves a szocialista forradalom címmel. A téma oktatói Dr. Gyimesi Zsuzsanna, a Történeti Ruszisztikai Tanszék tudományos munkatársa, Dr. Szerencsés Károly, az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék habilitált egyetemi docense, és Dr. Filippov Szergej, a Történeti Ruszisztikai Tanszék tudományos munkatársa beszélgetnek a 100 évvel ezelőtt lezajlott eseményekről Szabó Viktor moderálása mellett. (Bővebben.)

17.00 órától kerül megrendezésre az Országház Kossuth termében Palasik MáriaParlamentarizmustól a diktatúráig (1944-1949) című kötetének bemutatója. A könyvet méltatja: Gyarmati György, Izsák Lajos és Standeisky Éva. A most megjelent kötet az Országgyűlés Hivatala által 2015-ben útjára bocsátott A magyar országgyűlések története című sorozat legújabb darabja, amely a korszak – formálisan – legfontosabb intézménye, a parlament történetét állítja középpontjába. Kiemelt figyelmet fordít az 1944 és 1949 között működő három csonka ciklusra, valamint a fokozatosan kiépülő sztálini típusú diktatúrára. (Bővebben.)

17.30-tól Szőnyi György Endre (SZTE BTK, Angol-Amerikai Intézet; Közép-Európai Egyetem, Budapest) tart nyilvános előadást Broadening Horizons of Renaissance Humanism címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. (Bővebben.)

18.00 órától lesz a Libri Kiadó két új könyvének: Lágerutazás – Holländer Margit feljegyzései a vészkorszakról és az újrakezdésről (1945-1946) és Csatári Bence: Nekem írod a dalt – A könnyűzenei cenzúra a Kádár- rendszerben közös bemutatója a Rákóczi úti Libri könyvesboltban. A beszélgetést Tóth Eszter Zsófia a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa vezeti majd. (Bővebben.)

18.00 órától a Petőfi Irodalmi Múzeum PIM Esti Extra címmel, hosszú nyitvatartási idővel, különleges programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel várja látogatóit. Minden kiállítás 20 óráig látogatható. Ezúttal a Kassákizmus 1. kiállítás lesz látogatható a kora-esti órákig, amelyhez kapcsolódóan először tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, majd 19.00 órától beszélgetés veszi kezdetét az avantgárd és emigráció kapcsolatáról. A beszélgetés résztvevői: Ablonczy Balázs történész, Nagy Csaba emigráció kutató, lexikográfus, Passuth Krisztina művészettörténész, Petőcz András író. A beszélgetést vezeti: Balázs Eszter történész (Kassák Múzeum). (Bővebben.)

Csütörtökön, november 30-án, a kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának 150. évfordulója kapcsán az emlékév legjelentősebb szakmai tanácskozására kerül sor Magyarországon az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI) rendezésében. A kétnapos konferencia reprezentatív jellegét jól mutatja, hogy a 22 felkért résztvevő összesen 13 külföldi és hazai intézmény képviseletében tart előadást. A meghívottak közül 7 tudós külföldről érkezik a konferenciára. Az előadók a térség és a korszak kiváló szakértői, akik Firenzéből, Varsóból, Bécsből, Salzburgból, továbbá a Monarchia utódállamainak egyetemeiről (Kolozsvárról, Pozsonyból és Zágrábból), valamint jelentős magyarországi kutatóhelyekről (pl. Debrecenből, Szegedről, a budapesti ELTE-ről) csatlakoznak az MTA BTK TTI munkatársaihoz. (Bővebben.)

18.00 órától az MTA BTK Történettudományi Intézet által rendezett nemzetközi konferenciához kapcsolódva a történelmi kompromisszum korabeli és aktuális vonatkozásairól, tanulságairól lesz kerekasztal-beszélgetés az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és az MTA BTK Történettudományi Intézet szervezésében 150 éves az osztrák-magyar kiegyezés címmel. A beszélgetés résztvevői: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bába Iván, a Külügyminisztérium volt közigazgatási államtitkára, Erhard Busek, volt osztrák alkancellár, tudomány- és kutatásügyi miniszter és Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter. Az este moderátora Andreas Oplatka, a Neue Zürcher Zeitung volt szerkesztője, az Andrássy Egyetem professzora lesz. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik az MTA BTK Történettudományi Intézetében a “Confessional politics in Early Modern East Central Europe” című kétnapos, nemzetközi konferencia. A hat szekcióra bontott eseményen a térség számos neves egyetemének és kutatóintézetének kutatója tart előadást az új- és modernkori Kelet-Közép-Európai történelmi folyamatokról. A konferencia nyelve német és angol. (Bővebben.)

9.00 órakor kezdődik Az Erdélyi Fejedelemség másfél évszázada című tudományos konferenciája a Jósa András Múzeum dísztermében. A konferencia a Jósa András Múzeum a Tiszántúli Történész Társaság és a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportja közös szervezésében valósul meg. (Bővebben.)

10.30-kor kezdődik az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya Lázadás és Kiegyezés címmel megszervezett konferenciája. Bár a cím megtévesztő lehet, a rendezvény nem a Kiegyezésről szól, hanem a történettudomány és a pszichológia eredményeit mutatja be a társadalmi feszültségek felhalmozódásának, kirobbanásának, illetve levezetésének és megnyugvásának tárgykörében. (Bővebben.)

16.00 órakor Budapest Főváros Levéltára Vissza a múltba – Budapest Időgép! címmel tart sajtótájékoztatót: „A Budapest Időgép!-pel egyszerre barangolhatunk térben és időben, interaktív térképeken keresztül több időmetszetben – egyelőre a 19–20. században – tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket, és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére és lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is. Az Időgép mögött a Hungaricana Közgyűjteményi Portál hatalmas adatbázisa áll, amely már ma is több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva.”

A projektet Dr. Sipos András főosztályvezető (Budapest Főváros Levéltára) mutatja be, a felhasználói oldal tapasztalatait pedig Török András igazgató (Summa Artium) és Sándor Tibor osztályvezető (FSZEK Budapest Gyűjtemény) összegezik. (Bővebben.)

17.00 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Levéltári Délutánok címmel idén elindított programsorozatának ezévi utolsó előadása: A „határtalan” birodalom. Oszmán terjeszkedés Magyarországon a 16. században. Volt-e határa az Oszmán Birodalomnak? Mit értünk hódoltságon ma, és mit értettek rajta a kortársak? Hogyan tudtak az oszmánok tollal nagyobb területeket szerezni, mint karddal? Mi mindent tudhatunk meg az oszmán adóösszeírásokból? Sz. Simon Éva térképekkel gazdagon illusztrált előadása ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az előadás előtt a Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült Az oszmán hódoltság időszaka című rövidfilm kerül vetítésre. Az előadás után pedig beszélgetés lesz a korszakról. A délután moderátora Szőts Zoltán Oszkár, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezető-helyettese, az Újkor.hu főszerkesztője. (Bővebben.)

Pénteken, december 1-én az MTA BTK Történettudományi Intézet Horthy-korszak témacsoportja 10:00 órai kezdettel tudományos szimpóziumot tart Márciusi Front 80: sokrétű problémák – újszerű megközelítések címmel. (Bővebben.)

16:00 órai kezdettel a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium ad helyet Gianone András és Klestenitz Tibor Katolikus nagygyűlések Magyarországon című monográfiájának és az Országos katolikus nagygyűlések Magyarországon című forráskiadvány bemutatójának. Az esemény az MTA BTK Történettudományi Intézet és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium közös szervezésében valósul meg. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket