Instagram, ismeretterjesztés és toborzás – Bemutatkozik a DE Történelmi Intézet kommunikációs csapata

Az elBeszélő podcast 2023-as első adásában Lengyel Ádám a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet kommunikációs csapatának képviselőivel beszélgetett: Árvai Tünde tanársegéddel, aki egyúttal Mozgókép rovatunknak is szerkesztője, Németh Gergő harmadéves történelem szakos és Tímár Csenge ötödéves magyar–történelem szakos hallgatóval. A csapat tagjai még Maksó Zsaklin, Szabó Ágnes és Varga Laura. A beszélgetés apropóját az adta, hogy január 14-én ünnepelte első születésnapját az általuk szerkesztett de_btk_ti instagram fiók (illetve, hogy nem sok történelmi intézet rendelkezik ilyennel az országban).

A beszélgetés elején kiderül, hogy a résztvevők hogyan kerültek ebbe a kis munkaközösségbe, miért választották a történelem szakot és mi vonzotta őket Debrecenbe. A Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének keretében felálló Szakmódszertani és toborzási munkacsoport stratégiájának meghatározó részét képezi tevékenységének láthatóvá tétele, amelyben a 2021 őszén induló facebook oldal mellett az említett instagram fióknak is szerepet szán. A podcastből kiderülnek kulisszatitkok a posztok születéséről és arról, hogy milyen megmosolyogtató szituációk adódtak, amikor még nem volt nyilvános a szerkesztők kiléte. Miért nem klasszikus mémgenerátorral készülnek a posztok? Hogyan fejlődhetnek tovább az elkövetkező időszakban? Milyen személyes célokat tűztek ki az évre? Mik a beszélgetés résztvevőinek „történelemmentes” tevékenységi körei? Mindezekről esett szó.

A beszélgetés fókuszában álló Instagram fiók egyaránt meg kívánja szólítani a debrecenieket és a környéken élőket, a történelmet kedvelőket, aktuális és leendő hallgatóit, hiszen tartalmaival nem csak a közvetlenül érintetteket tájékoztatja az hasznos információkról, hanem rendre reagál a szemeszter periódusaira, a hallgatói élet kihívásaira.

A Németh Gergő gondozásában, az „ezen a napon” analógiájára működő Évforduló rovat célja a tudományos-ismeretterjesztésen túl a Debrecen története iránt érdeklődők becsatornázása. A Tímár Csenge szerkesztette Idézetek rovat többnyire az irodalom– vagy a történettudomány területén működő szerzőktől tesz közzé gondolatokat, amelyek leginkább a történelemszemlélettel, az oktatással, a tanítással vagy a tanulással kapcsolatosak. Maksó Zsaklin amellett, hogy rendre készít képes beszámolókat rendezvényeikről, az intézet oktatóival készült interjúkból válogatta ki azokat a gondolatokat, amelyek fényt vetnek arra, hogy a nálunk oktató szakemberek hogyan vélekednek a kutatásról, tanításról. Szabó Ágnes nevéhez köthető a Tudod-e rovat és a jeles napokhoz köthető összeállítások, kvízek gondozása. Varga Laura a helyszíni fotók készítése mellett az intézeti programok plakátjait szerkeszti. A Mém rovatba Árvai Tünde készítette a legtöbb tartalmat, de szinte minden csapattag hozzájárult már ötlettel.

A szerkesztőség összetétele (1 oktató és 5 hallgató) is demonstrálja, hogy a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében a gyakorlatban is megvalósuló törekvés a közvetlen, konstruktív tanár–diák kapcsolat kialakítása. A kommunikációs csatornák tartalomgyártása mellett például a Mentorprogram is egy ilyen együttműködés eredménye.

Árvai Tünde

A teljes adást megtekinthetik az alábbi videó megnyitásával:

Ezt olvastad?

A Debreceni Egyetem „Magyarország a középkori Európában” Kutatócsoport 2015-ben és 2016-ban az Eperjesi Állami Levéltár, a MTA BTK Művészettörténeti Intézet
Támogasson minket