Modern első világháborús kiállítás nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2016. május 20-án nagyszabású új, első világháborús állandó kiállítás nyílik az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával. Az épülő tárlatot az egyik kurátor, dr. Sallay Gergely kíséretében jártuk be.


Sallay Gergely

A kiállítás szerkezete

A kiállítás szervesen illeszkedik a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításai közé, mind területileg, mind kronológiailag. A tíztermes tárlat első három terme az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének történetét mutatja be 1867-től 1914-ig. A negyedik teremből a szarajevói merénylet és a mozgósítás részleteit ismerheti meg a látogató. Az ötödik teremtől a kilencedikig a világháború eseményeit tekinthetjük át éves bontásban, míg az utolsó terem középpontjában a Nagy Háború emlékezete áll.


Fotó: Szikits Péter / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Vezérfonalak

Minden terembe belépve világító információs oszlop fogadja a látogatót. Vaktérképek mutatják az adott évben fontos eseményeket, azt kiemelve, hol tevékenykedett magyar katona. Egy-egy kiemelt tárgy is idekerült, ami kötődik az adott évhez, de a háborút is kifejezi valamilyen formában. Az utolsó teremben helyet kapott például egy amulett, amelyben egy hősi halált halt katona édesanyja fia hamvait hordozta a legendárium szerint – mondta el Sallay Gergely. Minden teremben találunk sötétszürke színnel személyi vitrint, amely valamelyik fontos szereplő – például Ferenc Ferdinánd vagy Szurmay Sándor – személyes tárgyait tartalmazza. Valamennyi teremben található lila színű hátország-vitrin. Az első teremben a hátország környéki lelkesedés fejeződik ki, a másodikban az Auguszta Alap működése, a harmadikban a Hadsegélyező Hivatal tevékenysége, a negyedik teremben a hadiművészek, a posta és vasút, majd a nők szerepe a háborúban és az önkéntes őrsereg. Tovább menve az élelmiszerjegyek, a beszolgáltatás és a hadikölcsön akciók ismerhetők meg. „Igyekeztünk a személyességre törekedni, hogy bemutassuk azt, hogy a lakosság milyen intenzitással vonódott be a háborúba” – tette hozzá Sallay Gergely.


Fotó: Szikits Péter / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Kiállított anyagok

A háborús enteriőrök végigkísérik a kiállítást. Ezeknek segítségével vasútállomáson, hadifogoly-barakkban vagy lövészárokban érezheti magát a látogató. A kiállítás nagyrészt a Hadtörténeti Múzeum anyagaira épül, de kölcsöntárgyak is láthatóak lesznek, továbbá nagyszámú adomány, amely a XXI. Századi Intézettel közös felhívásra érkezett.


Fotó: Szikits Péter / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Digitális tartalmak

A kiállításon többféle érintőképernyő kapott helyet. Két nagyobb méretű, amelyeken keresztül a hadseregszervezettel, a harctéri eseményekkel kapcsolatos információk, animációk tekinthetők meg, kiegészítve archív fényképekkel, számos nem kiállított műtárgy fotóival és a háború részletes kronológiájával. A kis képernyőkön a játéké a főszerep. A látogató kiválaszthat nyolc életpálya (hat férfi és két női) közül egyet, amit termenként végigkövethet, de akár egyhuzamban le is játszhatja. A belépőjegyen levő vonalkód segítségével lehet szereplőt választani és minden életpálya egy pontján döntenünk kell, merre haladunk tovább. Döntésünktől függően alakul tovább a játék. A végén a tartalomról kapunk egy digitális emléklapot. A kis képernyőkön más játékok is lesznek, főleg a gyerekeknek szánva: térképkirakó, egyenruha-párosító és persze kvíz – sorolta Sallay Gergely. Mobil alkalmazások segítségével további tartalmak lesznek letölthetőek, amelyek érdekesek, de a kiállításba terjedelmi okokból nem fértek bele.


Fotó: Szikits Péter / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Kiállítási könyv

A kiállításhoz készített kötet száz műtárgycsoportot tartalmaz majd, jóval részletesebb leírással, mint ami magán a kiállításon megjelent. Egy-egy téma egy-egy oldalpáron jelenik meg, szerzői a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei. A témákat hadtörténeti leírás teszi teljessé, amelyek Dr. Pollmann Ferenc tollából születtek.


Fotó: Szikits Péter / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Vetítések

A tárlathoz moziterem kapcsolódik, ahol folyamatos vetítéssel várják a látogatókat. Dokumentumfilmek és korabeli felvételek lesznek itt megtekinthetők.

A kiállítás több éves munka eredményeként valósul meg. Reményeink szerint sokáig látható lesz. „Igyekeztünk a kor igényeinek mindenben megfelelő kiállítást összeállítani” – mondta el Sallay Gergely a tárlat bemutatása végén.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

2024. március 11-én kerekasztal-beszélgetést tartottak az ELTE Társadalomtudományi Karán abból az alkalomból, hogy Magyarország negyed évszázada tag a NATO-ban. A
Támogasson minket