Műhelykonferencia Brazília függetlenné válásának bicentenáriumán

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszéke és Brazil Tudományos Központja 2022. szeptember 29-én és 30-án műhelykonferenciát szervez Brazília függetlenné válásának kétszázadik évfordulója alkalmából. A rendezvény címe: „A szabadság fantomja” magyar és portugál nyelvű műhelykonferencia Brazília függetlenné válásának bicentenáriumi évében.

A tudományos tanácskozás előadásai többek között a dél-amerikai ország függetlenné válásának különböző aspektusait vizsgálják meg: a függetlenné válás történelmi eseményeit, a függetlenedési folyamat ideológiai kérdéseit és gyakorlatát, az önálló állami lét politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális összetevőit. A műhelykonferencia tematikája ugyanakkor nem merül ki a brazil történelem tárgyalásában. Helyet kapnak az új- és jelenkori egyetemes történetírás köréből további a függetlenség témakörével kapcsolatos, 19–21. századi világtörténelem kérdéseit vizsgáló előadások is, mint például a 20. századi függetlenségi mozgalmak és folyamatok, valamint a politika, társadalom, eszme- és diplomáciatörténet problémakörei további országok és régiók vonatkozásában is. A prezentációk zömével magyar nyelven zajlanak majd, azonban a konferencia nemzetközi jellegét mutatja, hogy néhány portugál nyelvű előadással is készülnek a résztvevők.

A konferencia plakátja

A konferencia plenáris előadását Pál Ferenc, az ELTE Romanisztikai Intézet professor emeritusa tartja És mi, magyarok, milyennek látjuk Brazíliát? címmel. A kétnapos eseményen hét szekcióban, több mint húsz előadást hallgathatunk az egyetemes történelem elismert kutatóitól.A konferenciát Brazília helye Latin-Amerikában címmel kerekasztal-beszélgetés zárja, ami Dr. Szilágyi Ágnes Judit (ELTE), Ricz Judit (BCE), Soltész Béla (ELTE) és Zelei Dávid részvételével zajlik majd.

A szervezők felhívják a résztvevők figyelmét, hogy a rendezvény online is követhető lesz majd, emiatt a helyszíni látogatók esetlegesen megjelenhetnek az eseményről készülő kép- és hangfelvételek közvetítésében.

A program elérhető az alábbi linkre kattintva.

Ezt olvastad?

A nemrégiben elhunyt, háromszoros világbajnok brazil futball-legenda, Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé életének egyes fejezeteit az utóbbi években egy
Támogasson minket