Propaganda az első világháborúban – Záró kerekasztal-beszélgetés

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az Országos Széchényi Könyvtárban 2016. április 5-én zárják a „Propaganda az első világháborúban” című kiállítást, melynek megvalósításában lapunk szerkesztősége is részt vett. A tárlat a rendezvény idején ingyenesen látogatható.


Kép forrása: Az OSZK Facebook-oldala

A katalógust és tanulmánykötetet Zeidler Miklós történész, az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi docense, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa és Filep Tamás Gusztáv eszmetörténész, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa mutatják be, valamint beszélgetnek a kurátorokkal is. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetés is lesz, amelyen részt vesz Ifj. Bertényi Iván történész (Bécsi Magyar Történeti Intézet), Boka László irodalomtörténész (OSZK), Katona Anikó művészettörténész (Magyar Nemzeti Galéria); Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész (OSZK) és Szőts Zoltán Oszkár történész (ELTE, Újkor.hu). Közreműködik: Császár Angela Jászai Mari-díjas színművésznő. A finisszázson a vendégeket Tüske László főigazgató köszönti.

A tárlat bemutatja a média által közvetített háborúkép és a történelmi kutatások révén kirajzolódó kép közötti ellentmondásokat, a kiállítás elsődleges célja a háborúhoz kapcsolódó hazai propaganda mechanizmusainak szemléltetése. Az interaktív kiállításon az érdeklődők megnézhetik IV. Károly koronázását eredeti filmen, láthatnak háborús sörplakátot, hadisegélyezésre felhívó dokumentumokat, az ellenséget gúnyoló karácsonyi üdvözlőlapot, valamint Vaszary János és Mednyánszky László háborús rajzait is. A kiállítás kurátorai Ifj. Bertényi Iván, Katona Anikó, Szőts Zoltán Oszkár és Rózsafalvi Zsuzsanna voltak. A finisszázs ideje alatt a kiállítás díjmentesen látogatható, a rendezvényt rendhagyó tárlatvezetés zárja.


Fotó: Gyenes Andrea

A kiállításon, melynek egyik kurátora főszerkesztőnk volt, az Újkor.hu első világháborús emlékművekről készített fotósorozata is helyet kapott.  

Forrás: Az OSZK Youtube-csatornája

Ezt olvastad?

Petőfi Sándor örökbecsű versének címe jutott eszembe Gazdag Péter adatokban bővelkedő – egyelőre négyrészes – sorozatának olvasásakor, mely – a
Támogasson minket