Somogy megye és az I. világháború – levéltári nap Kaposvárott

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára 2017. március 21-én tartotta meg a XXXVIII. Somogyi Levéltári Napot. A rendezvény a Somogy megye és az I. világháború címet kapta.


Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Az eseményt nagy érdeklődés övezte mind a társintézmények, mind pedig a téma iránt érdeklődők körében: számos levéltár, könyvtár, múzeum, helytörténeti gyűjtemény, alapítvány, egyetem, fő- és középiskola képviseltette magát, de rajtuk kívül több magánszemély is megjelent.


Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

A résztvevőknek a helyszínen lehetőségük nyílt megtekinteni az Egy somogyi baka meséi a Nagy Háborúról. Kovács György harctéri naplója című vándorkiállítást is, melyet a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány rendezett.


Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

A rendezvényt Polgár Tamás, az MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgatója nyitotta meg, majd ezt követően Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy az első világháború igazi demográfiai katasztrófát jelentett a korabeli Magyarország társadalmára, amely nemcsak a halottak, hanem a frontról visszatérő, testi-lelki sérülést szenvedett katonák, valamint a meg nem született gyermekek nagy számában is megmutatkozott.


Polgár Tamás. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

A rendezvényen tíz előadás hangzott el, amelyek széles palettán mutatták be a somogyi katonákat és Somogy megyét az első világháború alatt ért hatásokat.


Ö. Kovács József. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Szőts Zoltán Oszkár történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezető-helyettese, az Újkor.hu főszerkesztője előadásában historiográfiai szempontból közelítette meg az első világháború időszakát, bemutatva a Hadtörténelmi Közlemények 1945 előtti írásait is.


Szőts Zoltán Oszkár. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának tanszékvezető egyetemi docense előadásában a Balkán-félsziget instabil jellegét vázolta fel az első világháború előtti és utáni időszakban.


Bertalan Péter. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Katona Csaba történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa a háború emberi oldalát mutatta be a frontot megjárt katonák naplói, emlékiratai, feljegyzései segítségével.


Katona Csaba. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke Kovács György honvéd harctéri naplóját, valamint kiadásának kutatási előzményeit ismertette.


Pintér Tamás. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Rózsafi János, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány tudományos kutatója az 1917-es bukovinai, waschkoutzi csata eseményeiről és a 44-es bakák hősies helytállásáról tartott előadást.


Rózsafi János. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Stencinger Norbert, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány történésze a Monte San Gabriele körüli csatában részt vevő katonák helyzetét, körülményeit mutatta be.


Stencinger Norbert. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Bödők Gergely történész, az egri Eszterházy Károly Egyetem doktorandusz hallgatója a háborús hátország mindennapjait elevenítette fel, számos példával tarkítva.


Bödők Gergely. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Nübl János, az MNL Somogy Megyei Levéltárának levéltárosa a somogyi hátország közigazgatási életét, a háború okozta különleges helyzetek és feladatok megoldását mutatta be.


Nübl János. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Csóti Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Doktori Iskola doktorandusz hallgatója előadásában a háborús menekültek kérdésével foglalkozott.


Csóti Csaba. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Récsei Balázs, az MNL Somogy Megyei Levéltárának főlevéltárosa az első világháború kaposvári emlékezethelyeit mutatta be.


Récsei Balázs. Fotó: MNL Somogy Megyei Levéltára / Fejes László

Elnöki összefoglalójában Polgár Tamás igazgató kiemelte, hogy sok olyan kérdés került terítékre, amelyek a jövőben további kutatási lehetőséget biztosítanak.

Lesz Éva

Ezt olvastad?

Sok Széchenyi-életrajz, értelmezés, cikk, tanulmány született már Széchenyi Istvánról, a „legnagyobb magyarról”. Széchenyi megjelenik a tankönyvek lapjain, rendszerint saját alfejezetet
Támogasson minket