Top 10 Országjáró – 2014 legolvasottabb ajánlói és beszámolói

Év végén minden médiaorgánum igyekszik visszatekinteni az elmúlt évére. Legtöbbször ezt válogatások vagy toplisták összeállításával teszik. Ezzel az eszközzel az Újkor.hu is élni kíván. Az elmúlt napokban olvashatták kedves olvasóink a Portré, a Horizont, a Betekintő, a Kilátó és a Korzó rovatok legjobb cikkeinek lajstromát. Jelen cikkünkben az utolsó csemegézést hajtjuk végre az Országjáró rovat írásaiból.

Tehát a 2014. esztendő végén válogatunk, visszatekintünk, vagyis egy kicsit ünnepélyesebben viszonyulunk mindenhez. Hogy miért? Érdemes az év legjobb pillanatait egy gondolat erejéig újraélnünk – esetünkben újraolvasnunk. Természetesen e mellett a szempont mellett az is közrejátszik, hogy belátható, a Karácsony és Újév ünnepe közötti időszak nem kedvez sem a konferenciák, sem a könyvbemutatók, de még a kiállítás megnyitók tartásának sem… Vegyük górcső alá, hogy mit árulnak el az újkor.hu számadatai 2014 vidéki történész eseményeiről!

A lap indulása óta az Országjáró rovatban 36 írás született 15 szerző tollából. Az I. Világháború Centenáriumi Emlékéve jelentősen meghatározta e rovat tematikáját is. 12 cikkünkben foglalkoztunk a témával. Körképet adtunk a Dunán inneni és a dunántúli Nagy Háborús rendezvényekről. Beszámoltunk a nyírbátori Báthori István Múzeumban és a pécsi Csontváry Múzeumban berendezett kiállításokról. Jártunk centenáriumi konferencia apropóján Hajdúnánáson, Debrecenben, továbbá két alkalommal (októberben és novemberben) Szegeden. Első cikkeink egyikében pedig az országban fellelhető első világháborús emlékművekről értekeztünk. A Nagy Háborún kívül a konstanzi zsinat megnyitásának 600. évfordulójáról is megemlékeztünk.  Összesen 19 ajánló–beharangozó írás jelent meg rovatunkban, melyek közül az alábbi öt a legolvasottabb.

5. Országjáró rövidhírek – Pécsi Roma Holocaust Történeti Konferencia

A mecsekaljai városban már több mint tíz alkalommal került sor a helyi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, továbbá az Ember Háza Alapítvány szervezésében – más társrendezők, mint például a Magyar Történelmi Társulat bevonásával – Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával a cigányság történeti múltjával és jelenével foglalkozó tudományos konferenciára.

4. Királyok, kínzások, kéj – A magyar történelmi panoptikumok szemléje

Korunkra a múzeumok nem dohos szagú, poros vitrinek gyűjtőhelyei, hanem a szabadidő eltöltésének hasznos színterei. Hazánk számos közgyűjteménye felismerte, hogy a látogatók becsábításához több kell, mint régi tárgyakat felsorakoztatni. Meghökkenteni, elborzasztani, sokkolni kell, és el kell érni, hogy mindezek közben szerezzenek ismereteket, szinte észrevétlenül szívják magukba letűnt korok hangulatát, üzenetét. Úgy fest, a magyar koronás fők mellett elsősorban a középkori tortúrák eszközei és a magánélet történetének pikáns fejezetei ihlették meg eddig leginkább a kiállítások megálmodóit.

3. Debrecen University Symposium 2014 – Konferencia ajánló

Az ország egyik legnagyobb hagyományú, legrangosabb, nemzetközi hírű, meghatározó humántudományi központja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A Debreceni Egyetem alapításának centenáriumi évében 2012-ben útjára induló Debrecen University Symposiumot idén harmadik alkalommal rendezték meg, mely méltó eseménye volt a jubiláló Bölcsészettudományi Karnak.  Az évente megrendezésre kerülő konferencia sorozat célja, hogy az egyetem és a város tudományos hírnevét és elismertségét folyamatosan növeljék.

2.  „A Nagy Háború és emlékezete” – egy debreceni konferencia ajánlója

A I. Világháború  jubileumi évének programsorozatába Debrecen is bekapcsolódott szeptemberben, „A Nagy Háború és emlékezete” című konferenciával. A tudományos szervezőbizottság tagját, a DE BTK Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszék vezetőjét, Dr. Barta Róbert habil. egyetemi docenst kérdeztük a szervezésről és a várható programról.

1. Konferencia a Lengyel-magyar kapcsolatokról 1914 és 2014 között

„Lengyel-magyar két jó barát…”, kezdődik a sok ideje hangoztatott mondás. Amennyiben megnézzük a két ország kapcsolatát, sokszor találkozunk együttműködésekkel és közös kapcsokkal. Ugyanannyira fontos helyen szerepel I. (Nagy) Lajos vagy Bem Apó mindkét ország történelemkönyveiben, mint a térség történetének azonosságait taglaló leckék. Azonban a két ország kapcsolata az elmúlt 100 évben és napjainkban is aktív.

A rovat profiljának megfelelően külön listázom a legolvasottabb beszámolókat is. Ezekben szerzőink a korábban beharangozott konferenciákról tudósítottak vagy kiállításokat értékeltek.

5. Learning, Intellect and Social Roles: the Changing Character of Aristocracy – Beszámoló a DE Symosium középkori szekciójáról

2014. október 8-9-én ünnepelte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudománya Kara fennállásának 100. évfordulóját, melyre az intézmény A kulturális örökség és a humán tudományok innovációi a 21. században című konferenciával emlékezett. Ebből a jeles alkalomból a Kar Történelmi Intézete jóvoltából a „Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepe” című szekció került megrendezésre. Honlapunkon korábban közzétettük a kora újkori és újkori alszekcióban elhangzott tizenhat előadásról készült beszámolót. A „Learning, Intellect and Social Roles: the Changing Character of Aristocracy” címet viselő medievista alszekció középpontba állította az arisztokrácia tevékenységét, közéleti szerepvállalását és azt, hogyan, milyen területeken érvényesült, s ehhez kapcsolódva rávilágított arra, hogy tagjait tudásuk, műveltségük milyen feladatok ellátására, milyen pozíciók betöltésére tette alkalmassá.

4. A hajdúk nyomában – újabb sikeres konferencia Hajdúnánáson

2014. július 31-én a hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Dísztermében Hajdúnánás Város Önkormányzata, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája közreműködésével „A hajdúk nyomában” című konferencia került megrendezésre.

3. „Történettudás nélkül ki foghatja fel tisztán a jelent?” – Történelem szakos tanárok beszélgetése

A Pécsi Tudományegyetemen 2014. október 6. és 9. között zajlottak a Történész Szaknapok. A rendezvénysorozat nyitónapján került sor a TöriTanár névre keresztelt kerekasztal–beszélgetésre. A Bánkuti Gábor (PTE TTI Modernkori Történeti Tanszék) által moderált eszmecsere során a város különböző típusú oktatási intézményeiből érkező pedagógusok fejtették ki nézeteiket a történelemtanári szakma szépségeivel, kihívásaival kapcsolatban.

2. „A Nagy Háború és emlékezete”: Tudományos konferencia a debreceni Déri Múzeumban

2014. szeptember 17-18-án Debrecenben, a Déri Múzeumban megrendezték „A Nagy Háború és emlékezete” című konferenciát. A kétnapos rendezvény egy nagy összefogásnak volt köszönhető, a szervezési munkálatokban részt vett Debrecen Megyei Jogú Város, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Déri Múzeum, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és nem utolsó sorban a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja is.

1. Történészek az emlékezettörténetről és politikusok a nemzet– és emlékezetpolitikáról doktoranduszoknak

2014. november 19-én került sor a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának (DOSZ TEPO) éves nagy rendezvényére, amelynek helyszínéül a Debreceni Egyetem szolgált. Zeidler Miklós és Bárány Attila történettudományi előadásai után Kiss László (MSZP), Mazsu János (Fidesz), Schiffer András (LMP) és Szávay István (Jobbik) vitatták meg pártjaik emlékezetpolitikai elképzeléseit.

Ezek voltak tehát a legnépszerűbb cikkeink. Kifejezetten örülünk annak, hogy gyarapodó létszámú szerzői gárdánk tudósításai révén újságunk olvasói számos helyre eljuthattak, és tájékozódhattak a történelemtudománnyal kapcsolatos „vidéki” eseményekről. Ezért köszönet illeti őket. Reméljük rájuk és újabb kollégákra is számíthatunk 2015-ben, hogy az Újkor.hu Országjáró rovata minél nagyobb sikerrel „fertőzze meg” az olvasókat a „történelemtudományi közélet” iránti érdeklődéssel.

Ezt olvastad?

Az SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszékének szervezésében, 2024. május 21-én, kevésbé ismert erdélyi történetekkel mutatkoztak be a kolozsvári testvéregyetem
Támogasson minket