A Betekintő rovat tíz legolvasottabb cikke 2014-ben

Budapest nemcsak a legnagyobb város, hanem az ország kulturális központja is. Mint ilyen, számos történelemmel kapcsolatos konferenciának, beszélgetésnek, kiállításnak ad otthont, melyek közül minél többet igyekszünk bemutatni.  Melyik tíz cikk volt idén a legolvasottabb?

Betekintő rovatunkban idén összesen harminc cikk jelent meg. Valamennyi szerzőnknek köszönjük éves munkáját, olvasóinknak pedig az érdeklődést. Találkozunk jövőre!

10. Cziráki Zsuzsanna: Festschrift Fazekas István tiszteletére – könyvbemutató

December 16-án délután az ELTE BTK Kari Tanácstermében rendezték meg az ELTE BTK Történeti Intézet docense, Fazekas István volt bécsi magyar levéltári delegátus számára készített Festschrift könyvbemutatóját.

9. Péterfi András: Sajtótájékoztató a Horthy-korszakról

Október 14-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben az 1944. október 15-i események 70. évfordulója alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésre, melyen a Horthy-korszakkal foglalkozó tudományos témacsoport új eredményeiről számoltak be.

8. Rajkó Kinga: Tüzérségi lövedékek az I. világháborúban – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításmegnyitója

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Posta Zrt. megemlékezést tartott a Hadtörténeti Múzeumban. Az ünnepségen megnyitott I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című kamarakiállítás azért igazi kuriózum, mert a Nagy Háborúból fennmaradt tüzérségi lövegekből csak kettő van Magyarországon, és Európában is csak néhány darabot találtak. A lövegek mellett több korabeli gránát is megtekinthető a múzeum folyosóján elhelyezett kiállításon. A centenárium alkalmából a Magyar Posta I. világháborús emlékbélyeget bocsátott ki, amit a rendezvény keretein belül mutattak be. Az megemlékezésen az I. világháborús emlékfal megkoszorúzásával is tisztelegtek a hősi halottak előtt.

7. Rajkó Kinga: Az Iszlám Állam jelenség – kerekasztal-beszélgetés az ELTE-n

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Biztonságpolitikai Műhelye kerekasztal-beszélgetést rendezett az Iszlám Állam jelenségről. Az este folyamán szó esett többek között a Közel-Kelet legnagyobb problémáját jelentő Iszlám Állam eredetéről, a Nyugat felelősségéről, az iszlám és a nemrég kikiáltott kalifátus kapcsolatáról, a kurdok és az irakiak helyzetéről, továbbá Magyarország veszélyeztetettségéről is.

6. Dömötör Nikolett: Csárdáskirálynő a hadifoglyok között

Az első világháborús hadifogoly- és frontszínházak ránk maradt emlékeit dolgozta fel a Bajor Gizi Színészmúzeumban nyílt tárlat, a Színészkatonák, fogolyprimadonnák. A centenárium alkalmából rendezett kiállítás nem előzmények nélküli. A kurátorok, Csiszár Mirella és Sipőcz Mariann már 2006-ban is foglalkoztak az egyes hadifogoly-táborok színitevékenységeivel, helyszínek szerint bemutatva a társulatokat és játszott darabjaikat.

5. Rajkó Kinga: Szobrok Budapesten: Hősi emlékművek, 1. rész

Budapesten minden kerületben találunk I. világháborús hősi emlékműveket, szobrokat, domborműveket, emléktáblákat, a temetőkben kegyeleti helyeket, hadisírokat. A városszerte kiállított szobrok mellett naponta elmegyünk. Cikkünkben szeretnénk minél többet bemutatni közülük. Bár a teljességre törekedünk, minden bizonnyal ezeken kívül is találhatóak I. világháborús szobrok a városban. Szubjektív válogatásunk mellett a cikk végén, a fotóinkból egy galériát is összeállítottunk.

4. Rajkó Kinga: A könyvek túlélik? – Az Országos Széchényi Könyvtár Holokauszt-kiállítása

A második világháborúban nemcsak a zsidó származású magyarok százezreit végezték ki, de megkísérelték még a gondolataikat is eltörölni. Ezt a tragédiát mutatta be az Eltiporva – A vészkorszak és az Országos Széchényi Könyvtár című kiállítás, amelyet Lukács Bea, a Történeti Interjúk Tárának osztályvezetője mutatott be nekünk.

3. Rajkó Kinga: Megnyitott a Lajta Monitor Múzeumhajó

Augusztus 15-én adták át a Lajta Monitor Múzeumhajót a Parlament előtt számára kialakított kikötőben. A hajó felbecsülhetetlen értéket képvisel, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia egyetlen fennmaradt, úszóképes hadihajója. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke vágta át a megnyitást jelképező, nemzeti színű szalagot. A kiállított monitort november végéig látogathatta a közönség.

2. Teleki András: Budapesti hétköznapok 1914 – A Nagy Háború hátországa

A centenárium évében szokatlan perspektívából, a főváros szemszögéből akarta láttatni az első világégés éveit a Budapest Főváros Levéltára épületében szeptember 17-én megrendezett konferencia, amely a világháborús Budapesten zajló események és folyamatok megvilágítására törekedett.

1. Szőts Zoltán Oszkár: „…ha ezt nem értjük meg, kihalunk, mint a dinoszauruszok”

Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kerekasztal-beszélgetést rendezett Bölcsész Tudástár – az MTA BTK Adatbankja címmel, melyen az intézet online adatbázisait mutatták be a sajtónak.

Ezt olvastad?

Az utóbbi napokban rovatonként összesítettük idei legolvasottabb cikkeinket. Összesítettük a hat rovatot, zárásként közöljük a végeredményt. A top 15 az