Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 08.
17:00 - 20:00

Helyszín
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára


2017. november 8-án (szerda) 17.00 órakor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Dokufilmklubjában a Hazatérés – egy szabadságharcos története (2007, 88 perc) című magyar dokumentumfilmet vetítik.

Pigniczky Réka dokumentumfilmje egy olyan ’56-os menekültről szól, aki sohasem tért haza. Édesapja, Pigniczky László 1957 februárjában a jugoszláv határon keresztül hagyta el Magyarországot. Az Egyesült Államokban telepedett le, ahol aktívan részt vett az emigráns magyar közösség életében. A film története úgy indul, hogy lányai, Réka és Eszter Magyarországra szállítják édesapjuk hamvait, akinek utolsó kérése volt, hogy szülőföldjén temessék el. Az utazás azonban váratlan irányt vesz, amikor a lányok rájönnek, hogy nincsenek tisztában azzal, pontosan mit tett édesapjuk a forradalom alatt. 
A Hazatérés azt az utat mutatja be, amit Pigniczky Réka és Eszter azért tett meg, hogy két éves nyomozással fényt derítsenek az ’56-os eseményekre. Munkájuk során Pigniczky László homályos anekdotáira támaszkodva próbálják részletekből és foszlányokból összerakni édesapjuk forradalmi szerepét.
Beszélgetnek a filmben történész szakértőkkel és szemtanúkkal,
munkájuk során levéltári anyagok sokaságát böngészték át, felkutatták és megszólaltatták a Magyarországon élő rokonságot. A kutatás végére Pigniczky László „hazatérésének” története a két lány személyes útjává is válik, hogy megértsék apjukat és azokat a forradalmi eseményeket, amelyek alapvetően megváltoztatták az életét, és így az övéket is. A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Pigniczky Réka filmrendező, valamint Kiss Gergő operatőr.

Helyszín: ÁBTL aulája (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Forrás és Facebook-esemény: Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Ezt olvastad?

Nagy várakozás övezte az RTL Most+-on bemutatott (németül már könyv formában is elérhető) Ferenc József és Erzsébet kapcsolatát új nézőpontból