Felszabadítás vagy megszállás? Kérdések és válaszok az oszmánok kiűzéséről 

Térkép nem érhető el

Időpont
2021 ápr 28.
19:00 - 21:00


Felszabadítás vagy megszállás? Kérdések és válaszok az oszmánok kiűzéséről címmel online előadást és beszélgetést szervez a  Collegium Hungaricum Wien.

Mindannyian hallottuk Kinizsi Pál, Hunyadi János, Zrínyi Miklós nevét, ám alig ismerjük a visszafoglaló háborúk győztes hadvezéreit. Tudjuk-e, hogy ki foglalta vissza Budát 1686-ban, ki vezette rohamra katonáit a győztes nagyharsányi csatában 1687-ben, vagy ki verte tönkre az oszmán seregeket Zentánál 1697-ben?

Felszabaditas vagy megszallas
 
Most három kitűnő magyar történész, BAGI Zoltán, OROSS András és TÓTH Ferenc jóvoltából fellibben a fátyol Badeni Lajos, Savoyai Eugén és Lotaringiai Károly életéről, és sorsukon keresztül megismerhetjük a két nagy világbirodalom, az oszmánok és a Habsburgok legnagyobb összecsapását, melynek tétje a Magyar Királyság felszabadítása volt.
Az előadásokat követően VARGA Szabolcs történész beszélget a szerzőkkel: számos tévhit és toposz eloszlatása után bepillantást nyerünk a 17. század végi hadászat, stratégia és gigászi csaták izgalmas világába.

Ezt olvastad?

A két világháború közötti Magyarországot nemzetközi téren erőteljes elszigeteltség jellemezte, így az államfői látogatások is ritkaságnak számítottak. 1937 májusában azonban