Felszabadítás vagy megszállás? Kérdések és válaszok az oszmánok kiűzéséről 

Térkép nem érhető el

Időpont
2021 ápr 28.
19:00 - 21:00


Felszabadítás vagy megszállás? Kérdések és válaszok az oszmánok kiűzéséről címmel online előadást és beszélgetést szervez a  Collegium Hungaricum Wien.

Mindannyian hallottuk Kinizsi Pál, Hunyadi János, Zrínyi Miklós nevét, ám alig ismerjük a visszafoglaló háborúk győztes hadvezéreit. Tudjuk-e, hogy ki foglalta vissza Budát 1686-ban, ki vezette rohamra katonáit a győztes nagyharsányi csatában 1687-ben, vagy ki verte tönkre az oszmán seregeket Zentánál 1697-ben?

Felszabaditas vagy megszallas
 
Most három kitűnő magyar történész, BAGI Zoltán, OROSS András és TÓTH Ferenc jóvoltából fellibben a fátyol Badeni Lajos, Savoyai Eugén és Lotaringiai Károly életéről, és sorsukon keresztül megismerhetjük a két nagy világbirodalom, az oszmánok és a Habsburgok legnagyobb összecsapását, melynek tétje a Magyar Királyság felszabadítása volt.
Az előadásokat követően VARGA Szabolcs történész beszélget a szerzőkkel: számos tévhit és toposz eloszlatása után bepillantást nyerünk a 17. század végi hadászat, stratégia és gigászi csaták izgalmas világába.

Ezt olvastad?

Azoknak, akik jártak legalább néhány kurzus erejéig történelem szakra, minden bizonnyal ismerős lehet Mályusz Elemér neve. Gazdag életművének alkotásai nemcsak