Képben a hidegháború – podcastajánló

Milyen archívumokat kell mindenképpen felkeresnünk, ha a hidegháború korában készült fényképeket szeretnénk vizsgálni? Miként használták fel a fotókat a politikai eszközként? Miként váltak a propaganda fegyvereivé? Hogyan manipulálták a fotókat? Milyen jellegzetes módszereket használtak? Mire kell odafigyelnünk, ha a korabeli vizualitást vizsgáljuk? Megannyi kérdés, amelyre választ kapunk, ha meghallgatjuk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága podcast-sorozatának legújabb, Képben a hidegháború című részét.

Nyomozás a múltunk után – A diktatúra hagyatéka

2024 áprilisának elején új epizóddal jelentkezett a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Hivatalának Nyomozás a múltunk után – A diktatúra hagyatéka című podcastsorozata. Az eddig 23 résszel rendelkező sorozaton belül külön részsorozatot képez a NEB Külügyi munkacsoport Diplomáciai töredékek című sorozata, amelynek jelen adás immáron a 10. része.

A Képben a hidegháború c. podcast ajánlója. Szereplők (balról jobbra): Feitl Írisz, Ivánfi Miklós, Andreides Gábor, M. Madarász Anita
A Képben a hidegháború c. podcast ajánlója. Szereplők (balról jobbra): Feitl Írisz, Ivánfi Miklós, Andreides Gábor, M. Madarász Anita

Képben a hidegháború

A hidegháború évei alatt a fényképek nemcsak információs, hanem politikai eszközként is szolgáltak, befolyásolva és manipulálva a közvéleményt. Az adás a hidegháború korát vizsgálja a fényképek segítségével, s a bevezetőben említett kérdéseket sorra megválaszolva segít megérteni, hogy miként is formálták és befolyásolták a történelmet a vizuális médiumok ebben az időszakban.

A beszélgetés szereplői

A podcast-sorozat állandó műsorvezetői, M. Madarász Anita és Andreides Gábor történészek, a NEB Hivatalának tudományos főmunkatársai ezúttal Feitl Írisszel, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár történész muzeológusával és Ivánfi Miklóssal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Tanszék Tanító- és Óvóképző Kar Társadalomtudományi Tanszék oktatójával beszélgettek.

A Képben a hidegháború című beszélgetés, és a podcast-sorozat valamennyi korábbi adása elérhető a Spotify-on ide, a Google Podcastsen pedig ide kattintva. Jelen adás pedig közvetlenül itt is meghallgatható a NEB Hivatalának YouTube-csatornájáról közvetlenül beágyazva:

Ezt olvastad?

Sok Széchenyi-életrajz, értelmezés, cikk, tanulmány született már Széchenyi Istvánról, a „legnagyobb magyarról”. Széchenyi megjelenik a tankönyvek lapjain, rendszerint saját alfejezetet
Támogasson minket