Glant Tibor: A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése | Könyvbemutató a Magyar Tudományos Akadémián

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jan 12.
14:00 - 15:30

Helyszín
Magyar Tudományos Akadémia


A Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszéke és az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 2018. január 12-én (pénteken) 14:00 órai kezdettel tartja Glant Tibor, a Debreceni Egyetem történésze A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése című könyvének bemutatóját.

A megjelenteket köszönti és a rendezvényt vezeti Pálffy Géza a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, majd a szerzővel Frank Tibor, az MTA levelező tagja beszélget.

A kötetről:

A szovjet hadsereg elől menekülő nyilasok parancsára a koronaőrség 1945 márciusában német földre (a mai Ausztria területére) vitte a Szent Koronát, a jogart, az országalmát, a kardot, valamint a koronázási palástot és a Szent Jobbot. Júniusra a klenódiumok amerikai kézre kerültek, augusztus 19-én a Szent Jobbot azonban visszakaptuk. A többi koronázási kincs amerikai kézen maradt. Így kezdődött a Szent Korona közel 33 évig tartó amerikai kalandja, amelynek során bejárta Németországot, majd Fort Knoxban, az amerikai aranykészlet társaságában töltött hosszú évtizedeket. 1978. január 6-án kaptuk vissza a Carter kormánytól. Amikor 1950–1951 folyamán Rákosi Mátyás egy koncepciós perben elítélt amerikai üzletember esetleges szabadon engedésével próbálta kizsarolni Washingtontól a koronázási ékszereket, a State Department a tárgyalások elől is elzárkózott. Az 1947 és 1969 közti ellenségeskedés időszakában a klenódiumok visszaszolgáltatása szóba sem kerülhetett, 1956 és Vietnam pedig tovább rontotta a helyzetet. 1969 és 1978 között került sor a kétoldalú kapcsolatok normalizálására. Ennek második fázisában, Jimmy Carter elnöksége idején kaptuk vissza a Szent Koronát, a jogart, az országalmát, a kardot és a palástot. Glant Tibor új könyve szisztematikus kutatások alapján ezeknek az eseményeknek állít emléket a hazatérés 40. évfordulója alkalmából.

 

A kötet tartalma itt tekinthető meg.

A kötettel kapcsolatos hírek a könyv Facebook-oldalán követhetők: A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése

A kötetbemutató Facebook-eseménye: Könyvbemutató

Helyszín: a Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Felolvasóterem (Budapest 1051 Széchenyi István tér 9.)

Forrás: MTA BTK Történettudományi Intézet

 

Ezt olvastad?

2024. április 18-án és 19-én került megrendezésre a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének hatodik konferenciája, amelynek a helyszíne idén is a Szegedi