Horváth Miklós: Sortüzek és sortűzperek a történeti kutatások tükrében (1956–2015) | Történelmi Kávéház

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 febr 08.
17:00 - 20:00

Helyszín
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára


Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatja be. Szívesen látják az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján az előadásokon, és az azt követő beszélgetéseken. Februári 8-i rendezvényükre Horváth Miklós egyetemi tanár, hadtörténész  számol be legújabb kutatásairól Sortüzek és sortűzperek a történeti kutatások tükrében címmel.

Magyarországon a forradalom időszakában, majd azt követően végrehajtott megtorlást célzó intézkedések – cél- és eszközrendszerükben, illetve megvalósításuk formáiban is – az 1956. október 23-át megelőző időszakban alkalmazott erőszak folytatását, annak szerves részét képezték.
Előadásomban a megtorlás fő formái közül – a szovjet és magyar csapatok bevetése, a statárium bevezetése – a védtelen, fegyvertelen lakosság ellen irányuló sortüzekkel kapcsolatos történeti kutatások nehézségeinek és eredményeinek a bemutatásán túl – illetve azokkal szoros összefüggésben – részletesebben ismertetem a rendszerváltoztatást követően lezajlott úgynevezett „sortűzügyekben” folytatott nyomozások és megindított perek történeti feldolgozás szempontjából fontos és jellemző adatait.
Teszem ezt az ezekben az eljárásokban hadtörténész szakértőként történt kirendelések és felkérések során folytatott szakmai tevékenységem tapasztalatainak közreadásával. A bírósági szakba jutott kilenc sortűz-ügyből ötben a katonai ügyészségek, egyben a nyomozást lefolytató rendőrségi szervek, és utoljára – 2015-ben – a Biszku Béla ellen folyamatban lévő büntetőeljárás keretében a Fővárosi Törvényszék rendelt ki, kért fel szakértőnek.

Horváth Miklós

(fénykép: amagyarhonvedseg/Youtube)

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Aula (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Forrás és Facebook-esemény: Történelmi Kávéház meghívó

Ezt olvastad?

„Emlékezzetek róla, ha újra csatára keltek” címmel kétkötetes tanulmánygyűjteményt adott ki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a HM Zrínyi