Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában | Online konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2021 febr 25. - 2021 febr 26.
Egész napos


A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (GKNT), a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel 2021. február 25-én és 26-án kétnapos nemzetközi tudományos online konferenciát rendez. Az esemény fővédnöke és egyben a konferenciát megnyitja: Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

A konferencián 12 magyarországi, határon-, illetve tengerentúli kutatóhely 24 történésze, kutatója osztja meg egymással legújabb kutatásainak eredményeit.  

A címválasztás – „Közösség és egyén” – arra utal, hogy az elmúlt években még inkább előtérbe kerültek a Gupvi és Gulág táborokat megjárt személyek történetei. Számos család  kér segítséget a kutatóktól, hogy megismerhessék felmenőik sorsát. Egyre több település közössége tartja fontosnak feltárni, mi történt elődeikkel az 1944-1945-ös időszakban. Az idő sürget, mert a szemtanúk közül már csak nagyon kevesen vannak életben.

A rendezők a konferenciával szeretnék felhívni a figyelmet arra is, milyen nagy szükség lenne egy önálló Gulág- és Gupvikutató Intézet felállítására, vagy akár egy már meglévő intézet speciális részlegeként létrehozandó Gulág- és Gupvikutató Csoportra. E műhely feladatkörébe tartozhatna többek között annak a közel 700 ezer, a szovjet lágerekben regisztrált magyar fogoly személyi kartonja több mint 13,5 millió adatának a feldolgozása, amelyet 2019-ben a Magyar Nemzeti Levéltár vásárolt meg az Orosz Állami Hadilevéltártól, valamint annak a további mintegy 300 ezer honfitársunk sorsának a feltárása, akiket vagy szabadon bocsátottak, vagy meghaltak a szovjetunióbeli regisztrálás előtt.

A konferencia részletes programja olvasható a GKNT honlapján. A konferenciára regisztrálni 2021. február 23-ig ezen az e-mail címen lehet.

Akik előzetesen nem regisztráltak, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága Youtube csatornáján, illetve Facebook oldalán követhetik élőben  a konferenciát.

Ezt olvastad?

Az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának három doktori programja 2024 nyarán nemzetközi konferenciát szervez magyar és külföldi doktori hallgatóknak, hogy