Kyra Lyublyanovics: New Home, New Herds | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 febr 09.
15:00 - 17:00

Helyszín
Central European University, Monument Building


2018. február 9-én (péntek) 15.00-tól különleges könyvbemutatót tartanak a Central European University Nádor utcai kampuszán. 2017-ben jelent meg az Archaeopress gondozásában Lyublyanovics Kyra (CEU) New Home, New Herds. Cuman Integration and Animal Husbandry in Medieval Hungary from an Archaeozoological Perspective (Central European Archaeological Heritage Series 10.) című kötete, amelyet Bartosiewicz László (Stockholm University – Stockholms universitet, ELTE BTK) mutat be a nagyközönségnek.

A kötet összegyűjti a középkori Magyarországon élt kun lakosság állattenyésztésére vonatkozó komplex történeti, néprajzi és régészeti információkat. Bár ez a középkori kisebbség a tudományos érdeklődés középpontjában állt az elmúlt évtizedekben, eddig nem történt kísérlet arra, hogy állattenyésztésüket az egész régióra vonatkozóan átfogóan és interdiszciplináris módszerekkel tanulmányozzák. A régészeti állattani módszerekkel történő kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy közvetlenül hozzáférhetővé tegyen az állattartás gyakorlatára vonatkozó, más módon nem elérhető információkat, jóllehet ez a régészeti forrás méltatlanul ritkán kerül a közép-kelet-európai tudományos körök figyelmébe. A most megjelent kötet az elsődleges régészeti forrásokat és a történeti források összehasonlításával és értelmezésével, valamint ezek településtörténeti keretbe helyezésével tárja elénk egy középkori közösség sokrétű integrációs folyamatát.

 

Helyszín: Central European University, Monument Building, Gellner Room (1051 Budapest, Nádor utca 9.)

Forrás: Central European University

Ezt olvastad?

A jóslásnak mindig is különleges szerepe volt az ókori görög társadalomban, illetve azon kívül is. Több elképzelés született arról, hogy