Legendák és hősök a Dériben | Nemzetközi találkozó

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 ápr 23. - 2019 ápr 28.
Egész napos

Helyszín
Déri Múzeum


A Debreceni Ady Endre Gimnázium 2018-2020 között koordinátor intézménye a EUROPEAN LEGENDS – NATIONAL LITERARY HEROES/ EURÓPAI LEGENDÁK-NEMZETI IRODALMI HŐSÖK című Erasmus+ projektnek, amelynek debreceni találkozóját április 23-28. között tartják a szervezők. A projekt az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasást népszerűsítő versenyből nőtt ki, azt emelték európai szintre a pályázatírók.

A debreceni találkozóra készülve Arany János:  Rege a csodaszarvasról c. művét és a Santa Íria című portugál legendát magyar olasz és portugál diákok is megismerik, elolvassák, szövegértési feladatok segítségével feldolgozzák, majd kortárs szerzők mentorálásával újraírják, illusztrálják, s egyéb kreatív módon jelenítik meg a közös műhelymunkák során. A projekt végső produktuma egy e-book lesz, ahol a diákok munkáit  tárják majd az érdeklődő olvasók elé, bizonyítva mennyi közös érték van ebben a gyönyörű európai kultúrkörben.

Az első tanári találkozó Portugáliában, Santarémben volt 2018 őszén,ahol az Escola Sa da Bandeira középiskola tanárai és diákjai voltak a vendéglátók.

A debreceni nemzetközi találkozóra calabriai, szicíliai, portugál és székelykeresztúri delegációk érkeznek: 24 diák, 10 tanár és 3 igazgató.


A rendezvénynek a Déri Múzeum ad otthont. A Díszteremben 2019. április 25-én 14 órától a tervek szerint Komolay Szabolcs, DMJV kultúráért felelős alpolgármestere és Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgató köszönti a vendégeket.

A debreceni találkozó meghívott vendégei lesznek az Olvass többet! partnerintézményeinek vezetői, tanárai és érdeklődő diákcsoportjai, valamint Humberto Duarte portugál író és Áfra János költő is.

A pályázat főkoordinátora: Peternainé Juhász Zsuzsa, a Debreceni Ady Endre Gimnázium könyvtárostanára.

Az eseményre minden érdeklődőt örömmel várnak a szervezők!

Ezt olvastad?

Jövő hét csütörtökön a harmincadik számozott epizódjához érkezik az elBeszélő podcast, az Újkor.hu és a TheHistoryGeek közös műsora. Az adások