Moldáv szerepvállalás a Afganisztánban – az elBeszélő vendége Bandi István

Oszd meg másokkal is:

TheHistoryGeek

Idén jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában Ion Valer Xenofontov Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyve. A kötet a szovjet katonai műveletben részt vevő moldáv katonák szemszögéből mutatja be az eseményeket, és azok rájuk gyakorolt hatását. A könyvről a fordítóval, Bandi Istvánnal beszélgettünk, aki nemcsak személyesen ismeri a a szerzőt, Ion Valer Xenofontovot, de maga is járt és kutatott Moldáviában.

Ion Valer Xenofontov Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyve. Forrás: Zrínyi Kiadó

Bandi Istvánt az vezette a történetkutatói pályára, hogy Erdélyben felnőve nem tanulhatott magyar történelmet, így szerette volna ezt jobban megismerni. Szakdolgozatában a magyar–román kapcsolatokkal foglalkozott. Kutatásait az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülve is folytatta, s itt új nézőpontokkal is találkozott. A magyar–román kapcsolatokkal Bandi véleménye szerint sokan foglalkoznak, az igazán jó, alapos munkákból már sajnos kevesebb van, a román állambiztonság működését bemutató magyar nyelvű tanulmányokból pedig még annyi sem.

Az interjú legnagyobb része természetesen az afganisztáni beavatkozással és a moldáv szerepvállalással foglalkozik. A könyv tulajdonképpen Xenofontov doktori értekezésének szerkesztett fordítása. Bandi István elmondta, hogy az egyik legkomolyabb kihívást a katonai nyelvezet jelentette, mivel a kötet erősen erre épít. A másik kihívást maga a téma okozta: a könyv a maga teljességében mutatja be a háborút és a háborúnak az emberekre gyakorolt hatását, és ez természetesen nem teszi könnyű hétvégi olvasmánnyá.

Vendégünk: Bandi István

Bandi István külön kitért a Moldáv Köztársaság történelmére. Mivel az állam az elmúlt 200 évben nagyrészt orosz-szovjet befolyás alatt állt, s mivel jelentős orosz és ukrán lakosság áramlott a térségbe, a moldáv nyelv a román, az orosz és az ukrán sajátságos keveredésével alakult ki. Ahogy Bandi fogalmaz: mintha oroszul beszélnék a románt.

A kötet alapvetően interjúkra épül, a résztvevők szemszögén keresztül mutatja be a háborút. Az interjúk a háborúban részt vett moldáv katonák gondozására szolgáló intézetben készültek az ott kezelt veteránokkal, akik így akár közvetlenül megvitathatták emlékeiket is, amelyek nem egyszer ellentmondtak egymásnak.

Az interjúból emellett még sok érdekességről is képet kaphat a néző/hallgató, mint például a Moldáv Köztársaság okozta kultúrsokkról, a katonák ellenfélről való gondolkodásáról vagy az interjúzás kulisszatitkairól!

Lengyel Ádám

A teljes beszélgetés további érdekességekkel megtekinthető, meghallgatható az alábbi linkeken:

 

Ezt olvastad?

Rövid történelme alatt az Egyesült Államok igen sok fegyveres konfliktusban vett részt – maga az ország is egy fegyveres felkelésnek
Támogasson minket