Levéltári Délutánok 7. | Városok, önkormányzatiság, állam a kora újkorban

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 máj 10.
17:00 - 19:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


2018. május 10-én újra Levéltári Délutánok a Magyar Nemzeti Levéltárban, ahol ezúttal H. Németh István tart előadást Városok, önkormányzatiság, állam a kora újkorban címmel.

Melyek voltak a 16–17. századi magyarországi várospolitika fő jellemzői? Milyen változások zajlottak le a kora újkorban? Hogyan jött létre a központosított állam? Milyen hatással volt a városokra a hadügyi forradalom? Voltak-e összetűzések a városi polgárság és a katonaság között? Milyen eszközökkel avatkozott be az állam a városok belügyeibe? Hogyan határozta meg a felekezeti viszonyokat? Hogyan hozott létre új városi elitet? Mindez kiderül az MNL OL 1945 előtti kormányszervek főosztályát vezető H. Németh István előadásából.

Az előadás után a korszakról beszélgetünk. Az előadó beszélgetőpartnere a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tudományos tanácsadója, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza lesz.

Moderátor: Szőts Zoltán Oszkár

A rendezvény-sorozatról: A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a „Levéltári Délutánok” című rendezvény-sorozat, ahol a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa mutatja be kutatásait.

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Facebook-esemény: Levéltári Délutánok 7. – Város és állam a kora újkorban

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

Ezt olvastad?

Számos újító, sokszor merész vagy meglepő Shakespeare-adaptációval találkozhattunk már a filmvásznon – elég csak Kenneth Branagh Hamletjére, vagy Ralph Fiennes