Magyar emlékek Lengyelországban | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jan 16.
17:00 - 18:15

Helyszín
Lengyel Intézet


2018. január 16-án 17.00 órakor mutatják be Kovács István és Mitrovits Miklós Magyar emlékek Lengyelországban című kötetét a budapesti Lengyel Intézetben.

“Egyedülálló a világtörténelemben, hogy olyan népek, amelyek sem genetikai, sem nyelvi rokonságban nem állnak egymással, évezredes barátságot ápoljanak. A lengyel és a magyar nép több mint ezeréves barátsága azonban azt bizonyítja, hogy mindez lehetséges, és napjainkban is élő jelenség. A magyar–lengyel barátság ugyanis nem csupán a múlté, hanem a jelen tapasztalata és a jövő reménysége is. Honnan ered és miből táplálkozik ez a barátság? A szerteágazó, egymással szoros és kevésbé szoros kapcsolatban lévő történelmi események közül két mozzanatot érdemes kiemelni: egyfelől a középkori lengyel és magyar uralkodóházak közötti szoros politikai és családi kapcsolatokat, illetve az azokból következő gazdasági és kulturális kölcsönhatások eredményeit, másfelől a XIX–XX. századi függetlenségi mozgalmaink hagyományát, amely a két nép között olyan erős sorsközösségtudatot alakított ki, hogy annak máig ható politikai és kulturális következménye van.” (Részlet a könyvből.)

A Magyar emlékek Lengyelországban egy hiánypótló és rendhagyó történelmi útikönyvsorozat második része, amelyet 2015-ben a Magyar emlékek Csehországban című kötettel indított útjára az Antall József Tudásközpont Könyvműhelye. A szerzőpáros, Kovács István és Mitrovits Miklós a magyar–lengyel kapcsolatok fáradhatatlan kutatói, népszerűsítői, akik a most bemutatott kötetben áttekintik a magyar–lengyel történelem kapcsolódási pontjait, majd vajdaságokra bontva részletesen bemutatják a magyar emlékekkel bíró városokat, épületeket, helyszíneket.

Program

17:00 – 17:10: ünnepi köszöntő: Joanna Urbańska, igazgató, budapesti Lengyel Intézet

17:10 – 17:20: felvezető gondolatok: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

17:20 – 18:30: Kerekasztal-beszélgetés a kötet szerzőivel

Résztvevők: Kovács István és Mitrovits Miklós történészek, valamint Gedai Csaba és Tóth Tibor fotográfusok
Moderál: Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont EU-V4 iroda vezetője

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet: http://www.ajtk.hu/program-regisztracio/185

Helyszín: Lengyel Intézet (Nagymező utca 15., Budapest, 1065)

Forrás és Facebook-esemény: Magyar emlékek Lengyelországban – Könyvbemutató

Ezt olvastad?

2023. október 14-én rendezte meg a Történelemtanárok Egylete Diktatúrából demokráciába címmel konferenciáját, melynek felvétele mindenki számára elérhető a TTE honlapján. Ahogy