Radikális merénylők és politikai merényletek 1918 előtt

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 30.
17:30 - 19:00

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


Politikatörténeti Intézet idén is folytatja A múzsákat lelövik, ugye? című első világháborús beszélgetés-sorozatát, melynek idei évada A háború peremén címet viseli. A programsorozat következő beszélgetésére 2017. október 30-án (hétfő) 17:30-tól kerül sor A trónörökös-párt agyonlőtték” Radikális merénylők és politikai merényletek 1918 előtt címmel.

Magyarországi perspektívából a Ferenc Ferdinánd és felesége elleni, 1914. június 28-i szarajevói merénylet és a világháború „bűnbakjának” megtett Tisza István 1918. október 31-i meggyilkolása gyászkeretezte az első világháborút. Ezek a merényletek a politikai gyilkosságok egész sorozatába illeszkedtek, a 19. század utolsó harmadában ugyanis úgy rettegett a „nihilista terroristáktól” az európai közvélemény, mint ma az Iszlám Állam akcióitól. A „nihilisták” kiváltotta rémületnek az egyik lenyomata Jókai Mórnak  A jövő század regénye című műve is. A világháború előtti évtizedekben számos uralkodó vagy politikus lett merénylet áldozata, bomba, golyó vagy tőr végzett orosz cárral, amerikai elnökkel, francia köztársasági elnökkel, osztrák császárnéval és magyar királynéval, olasz és szerb királlyal, spanyol és orosz miniszterelnökkel egyaránt, miután Vera Zaszulics elindította a sort azzal, hogy 1878-ban merényletet követett el a rettegett szentpétervári rendőrfőnök, Trepov ellen. A politikatörténetben példátlan merényletsorozat – amely Albert Camus-t A lázadó ember című munkája megírására sarkallta – elkövetőit tekintették „őrülteknek” és „ördögöknek”, de „szekuláris megváltóknak” és mártíroknak is. A beszélgetés során arra igyekszünk választ adni, hogy kik voltak azok, akik „bombákkal” akarták kikényszeríteni a „népjogokat”, milyen politika-, eszme- és társadalomtörténeti változások teremtették meg a politikai merényletek keretfeltételeit a 19. század utolsó harmadában.

Forrás: polhist.hu

Meghívott vendégek: FILIPPOV SZERGEJ és KONOK PÉTER történészek
Moderátor: CSUNDERLIK PÉTER

A részvételi szándékot az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon lehet jelezni.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/141064669974519/

Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Ezt olvastad?

Az amerikaiak 1943 augusztusában kezdték el bombázni a német repülőgépipart. Ezek közül is kiemelkedik a 80 évvel ezelőtt végrehajtott támadássorozat