Romsics Ignác: Magyarország története | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 16.
17:00 - 19:00

Helyszín
MTA Könyvtár és Információs Központ


Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Kossuth Kiadó közös szervezésében kerül sor Romsics Ignác Magyarország története című könyvének bemutatójára 2017. november 16-án (csütörtök) 17.00 órától.

A eseményen a vendégeket Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója köszönti, majd a kötetet Ormos Mária történész és Markó Béla költő, író, politikus mutatja be. A bemutató után László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetőjének moderálása mellett a szerzővel Papp Gábor a BBC History magazin főszerkesztője beszélget.

A szerző a bemutatót követően dedikálja a könyvét, amely a helyszínen kedvezményesen megvásárolható lesz.

 

A szerzőről:

Romsics Ignác a 20. századi magyar történelem kutatójaként és oktatójaként vált ismertté. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem történészprofesszora és az ottani Történettudományi Doktori Iskola vezetője. 2001-től az MTA levelező, 2010-től rendes tagja. Az elmúlt években érdeklődése térben és időben egyaránt kitágult. Erről az európai és különösen a magyar történelem korábbi szakaszaival foglalkozó számos kitűnő írása tanúskodik. Bogyay Tamás, Eckhardt Ferenc, Kosáry Domokos és Szekfű Gyula nyomdokaiba lépve az elmúlt két-három évben Magyarország történetének szisztematikus áttekintésével foglalkozott – a kezdetektől napjainkig. Az évek során számos fiatal és ma már jól ismert történész pályakezdését segítette. Munkásságát 2005-ben Széchenyi-díjjal, 2014-ben Príma Díjjal jutalmazták.

 

A kötetről:

A nagyívű munka öt fejezetben tárgyalja a magyarság, illetve Magyarország történetét – közérthetően és olvasmányos stílusban. Alapvető rendezőelve az időrend, gerince pedig az állam és az állami politika története. A múlt egyéb dimenziói ugyancsak kellő súllyal és terjedelemben szerepelnek. A politikatörténet mellett minden korszak gazdasági és társadalmi viszonyainak az alakulásáról, a lakásviszonyok, az öltözködés és az étkezési szokások változásairól, valamint a kultúra és a művelődés helyzetéről is plasztikus képet kap az olvasó. A szerző további fontos szempontja volt az összehasonlítás, vagyis az egyes korszakok hazai teljesítményének összevetése az európai, illetve globális eredményekkel, és ennek révén Magyarország mindenkori fejlettségi szintjének reális bemutatása. A kötetet gondosan válogatott gazdag kép- és térképanyag egészíti ki, amely vizuálisan támasztja alá a szerző megállapításait. A tudományos ismereterjesztés legjobb hagyományait követő nagyszabású mű a magyar történelem iránt érdeklődők lehető legszélesebb körének az érdeklődésére tarthat számot.

 

A részvételi szándékot az agnes.laszlo@kossuth.hu címen tudják jelezni.

Sajtópéldányok előzetes regisztrációval a helyszínen vehetők át.

 

Időpont: 2017. november 16., csütörtök 17.00 óra

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ, Konferenciaterem (1051 Budapest, Arany János u. 1.)

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/384717371961705/

Forrás: Kossuth Kiadó

Ezt olvastad?

Az Egyesült Államok történetének legvéresebb konfliktusa volt az 1861 és 1865 közt zajlott polgárháború, azonban a testvérháború kezdete előtt nem