Volt egyszer egy Futbólia | Pesti Bölcsész Akadémia

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 okt 21.
18:00 - 19:30

Helyszín
Pesti Bölcsész Akadémia


Volt egyszer egy Futbólia – Futball, társadalom és politika kapcsolata Magyarországon a Rákosi-rendszerben
Tabi Norbert kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián
 
A Rákosi-rendszer éveiben Magyarországon a futball az emberek jelentős része és a kommunista pártvezetés számára rendkívül fontos szereppel bírt. A diktatúra legsötétebb napjaiban a sportág az embereknek egyszerre jelentett örömforrást, kollektív sikerpótlékot, közösségteremtést és a szólásszabadság egyik utolsó viszonylag szabad közegét, míg a politika a világraszóló sikerek révén a propaganda eszközét látta benne.
 
Mi vezetett a futball páratlan népszerűségéhez? Vajon mi volt az oka, hogy az ’50-es évek elején szinte minden fiúgyerek Puskás Öcsi és Kocsis Sanyi akart lenni? Hogyan alakította át a rezsim a sportegyesületi rendszert, miként lett az FTC-ből Kinizsiként számkivetett egyesület, és hogyan tették Farkas Mihály honvédelmi miniszter vezetésével a korábbi Kispesti AC-t Budapesti Honvéd néven a világ talán legerősebb futballcsapatává? Tudtad, hogy a futballéleten belül is volt, a Rajk-perhez hasonló, végzetes kimenetelű, az elrettentést szolgáló koncepciós eljárás? Hallottál róla, hogy a Rákosi-rendszer idején az első erőszakos, utcai tömegmegmozdulások az 1954. évi, elvesztett világbajnoki döntőt követően robbantak ki?
 
Ha kíváncsi vagy a válaszokra, gyere el Tabi Norbert négy alkalmas kurzusára, melynek témája a futball, a társadalom és a politika kapcsolata Magyarországon, a Rákosi-rendszerben.
 
A kurzus előadásait a Pesti Bölcsész Akadémia Facebook oldalán ÉLŐBEN közvetítjük!
 
A soron következő előadás Facebook-eseményét ide kattintva lehet elérni.

Ezt olvastad?

Szabadelvű, önálló, modern nő volt, aki végül szociális munkát végző apácaként találta meg hivatását. Salkaházi Sára megtapasztalta a kisebbségi lét