És megint Ópusztaszerre jöttünk – az V. Kárpát-medencei fiatal történészek tábora

A Kárpát-medencei fiatal történészek idén is összegyűltek Ópusztaszeren. A remek hangulatú, háromnapos rendezvényt a Belvedere Meridionale folyóirat csapata rendezte. A táborban szerkesztőségünk is ott volt, és a főszervezővel, Kiss Gábor Ferenc főszerkesztővel is sikerült néhány szót váltanunk.

Kiss Gábor Ferenc. Fotó: Nagy Tamás

Idén augusztus 31. és szeptember 3. között immár ötödik alkalommal rendeztétek meg a Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát Ópusztaszeren. Mennyiben különbözött az idei tábor a korábbiaktól?

„Azt hiszem, a 2017-es rendezvényünkre már elmondható, hogy jól bejáratott, az érdekeltek számára számon tartott eseménnyé vált. Ez azt is jelenti, hogy a tábor programja az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakult, működőképes sémát követ. Ennek veleje, hogy a résztvevők nem pusztán passzív, befogadó résztvevői az eseménynek, hanem lehetőségük van, hogy saját tudományos érdeklődésüknek megfelelő témában előadást tartsanak. Úgy alakítjuk a programot, hogy minden előadás után legyen lehetőség kérdésekre, vitára, mindezt egy informális térben, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megvalósítva. A rendezvény kötetlen hangulata is inspirálólag hat mind az előadókra, mind pedig a hallgatóságra. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt maga a helyszín is, illetve a rendezvény légköre is elősegíti az eszmecsere kialakulását. A korábbiakhoz képet talán annyiban változott a tábor, hogy helyszínt adó Emlékpark által nyújtott lehetőségeket szélesebb körben építjük be programokba. Nemcsak az előadások zajlottak a Parkban, hanem a borkóstoló helyszínéül az egyik legújabb épület, a Gyógynövényház szolgált.” – mondta el Kiss Gábor Ferenc.

Tábori életkép. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A legnagyobb hangsúlyt idén is a fiatal történészek előadásai kapták. Kiss Gábor Ferencet arról is megkérdeztük, hogy volt-e olyan közülük, amelyiket kiemelten jól sikerültnek tartott.

„Nagyon nehéz kérdést tettél fel. Különösen úgy, hogy más-más szakmai tapasztalati háttérrel vállalkoztak eredményeik bemutatására. szakmai hátterüket tekintve elég színes előadói kör gyűlt össze. Hallhattunk egyetemi oktatókat, BA-s hallgatókat, kutatásaik kezdetén, doktoranduszokat vagy doktorjelölteket, már komolyabb eredményekkel, láthatólag érettebb kutatási koncepcióval. A heterogén témaválaszték is nehezíti az objektív összehasonlítást. Mindezek mellett, végighallgatva az összes előadást, bátran állíthatom, hogy minden előadó a maximumot hozta ki magából. A kérdést inkább szubjektíven tudnám megközelíteni. Mivel én hadtörténeti érdeklődésű vagyok, számomra az ilyen témájú előadások voltak a legérdekesebbek.” – válaszolta.

Cserháti Katalin előadása. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A fiatal történészek előadásai mellett néhány rutinosabb kolléga is beszélt. Kahler Frigyes A rendszerváltás kompromisszuma: a felelősségrevonás kérdése; Zinner Tibor A kádári kiegyezés: a hatalom és társadalom viszonya; Jancsák Csaba Elbeszélt történelem és a történelemtanítás – Az MTA–SZTE ETTK kutatásai az MTA Tantárgy-pedagógiai programja keretében címmel tartott előadást. De az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkot képviselve Kertész Péter igazgató (Az Ópusztaszeri Történelmi Emlékpark múltja és jelene) és Vincze Gábor (A „Szombatosoktól” a Pusztaszeri Árpád Egyesületig (1896–1939)) is fellépett. A Belvedere Meridionalét Kiss Gábor Ferenc (Az Osztrák-Magyar Monarchia katonai-stratégiai helyzete az első világháború előestéjén); az SZTE BTK-t Kovács Szilvia (Magyar ferencesek az Arany Hordában); valamint az Újkor.hut Szőts Zoltán Oszkár (Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának historiográfiai magyarázatai) képviselte.

Kahler Frigyes és Zinner Tibor kérdésekre válaszol. Fotó: Kiss Gábor Ferenc

A tábor teljes programja ide kattintva olvasható.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Milyen folyamatai vannak egy portál vagy weboldal létrehozásának? Mivel foglalkozik egy történelmi portál? Mi ösztönzi szerkesztőit arra, hogy létrehozzák az