5 + 1 időszaki kiállítás, melyet nem lehet kihagyni a nyáron

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Római wellness, „őslénykutató pizsamaparti” és „moszkvatéri” retró. 5+1 olyan budapesti időszaki kiállítást ajánlunk csokorba szedve olvasóink figyelmébe, amelyek segítségével a nyár közepén is bővíthetik történelmi ismereteiket, esetleg eltölthetnek egy kellemes délutánt. Van köztük a legújabb technikát latba vető ötvenhatos virtuális tárlat éppúgy, mint a római fürdőkultúrát elénk táró múzeum, vagy épp a hatvanas-hetvenes éveket bemutató nosztalgikus online gyűjtemény.

Kép forrása: Terror Háza Múzeum

Egy akaraton – 1956-os kiállítás a Terror Háza Múzeumban

VR szemüveget felvéve, Magyarországon eddig egyedülálló módon élhetjük át az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, ha felkeressük a Terror Háza Múzeum 2016. június 28-ától megtekinthető új, időszaki kiállítását. „Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy ’56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, bajtársaink eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez kézzelfoghatóvá válik számunkra.”– olvashatjuk az intézmény honlapján. Hat darab 360 fokban megtekinthető kisfilmmel élhetjük át, milyen lehetett az épület homlokán lévő vörös csillagok leverésének diadalmas pillanata, a Molotov-koktélt dobáló pesti srácok mindennapja vagy épp a kihallgatószobák baljós légköre – mindezt testközelből, eddig soha nem látott módon. A látogató egy forgószékbe ülve, fején a VR-szemüveggel mintegy részese lehet a hatvan évvel ezelőtt történt eseményeknek. Pálfi György neve (pl Taxidermia) már önmagában biztosíték arra, hogy a látványvilág és a hangulat adott legyen, a neves színészek (Száraz Dénes, Trill Zsolt) pedig az átélhetőséget hivatottak biztosítani. Az alkotók nem titkolt célja, hogy azzal a generációval is megismertessék a forradalom légkörét, történelmét, akik esetleg semmiféle tudással nem rendelkeznek 56-ról. Nekik tehát a legmodernebb technika alkalmazása, a virtuális világ nyújtotta élmény miatt ajánlják elsősorban a kiállítást, s bíznak abban, hogy tudásukat később bővítik majd az iskolában vagy azon kívül.

Kép forrása: Kiscelli Múzeum

 

Miénk itt a tér!

A #moszkvater – A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítás július 26-tól ismét megtekinthető a Kiscelli Múzeumban. A budai közterület kultikus helynek számított a hatvanas-hetvenes években, s túl azon, hogy közlekedési csomópont, ma is meghatározó szerepe van a főváros életében. Piacról hazafelé sétáló idős emberek, munkába rohanó urak és hölgyek, szerelmes fiatalok népesítik be azt a teret, mely gyönyörűen megújult az utóbbi időben, de – sajnos vagy nem sajnos – ezzel együtt valamelyest elvesztette régi jellegét. Aki egy rövid időutazás keretében mégis szeretne „leugrani a Moszkvára”, annak igazi főnyeremény ez a tárlat. Egy nagyszabású tárgygyűjtő kampánynak köszönhetően megtekinthető itt Ujlaki Dénes szalagos magnója és bakelitlemezei, a moszkvateres Török Ferenc Interkosmos rakétája, valamint a híres Moszkva téri lányok című dal énekesének, Toldy Máriának  a klipben szereplő blúza és a hajdani Széll Kálmán téri lakos, Marika néni korcsolyája. A kiállítás mindemellett bemutatja a tér múltját az „agyagbánya-léttől” a kultikus csomóponttá válásig, s persze nem maradnak el az irodalmi szemelvények, visszaemlékezések sem. Aki szereti a retró időutazást, annak bátor szívvel ajánljuk az október 2-áig megtekinthető tárlatot.

 

Suttogó csontok

Rendhagyó és izgalmas kiállítást tekinthetnek meg november 28-áig mindazok, akik ellátogatnak a Magyar Természettudományi Múzeumba. Noha nem szorosan véve a történettudomány, sokkal inkább az őstörténet és a paleoantropológia világába kalauzolnak bennünket az alkotók. Egy interaktív tárlaton próbálnak ugyanis választ adni olyan kérdésekre, mint hogy milyen volt sok ezer évvel ezelőtt élt elődeink egészségi állapota, s hogy minderre miből következtethetünk. Ha érdekli, milyenek voltak a Kárpát-medence területén egykor élt előemberek arcvonásai, ha kíváncsi arra, vajon egy medencecsontból képes-e megtippelni az egykori tulajdonos nemét vagy életkorát, akkor itt a helye! Nagy előny, hogy még a legkisebbek számára is izgalmat nyújt a tárlat, s számos kedvezmény közül válogathatunk. Ugyanebben a múzeumban július 22-én „őslénykutató pizsamaparti” is várja a legkisebbeket.

Kép forrása: Aquincumi Múzeum

Ha Aquincumban jársz, wellnessezz úgy, mint a rómaiak

A Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban című kiállítás 2016. november 16-áig tekinthető meg az óbudai Aquincumi Múzeumban. A rómaiak már kétezer évvel ezelőtt is tudták, hogy a víz nem csupán az irdatlan hőségben nélkülözhetetlen az emberi élethez. Mai szemmel nézve páratlan fürdőkultúrával rendelkezett az az ókori nép, mely kiválóan tudta hasznosítani eme vizekben gazdag területet. A tárlat célja, hogy megértesse, a rómaiak számára nem csupán a tisztálkodás helye volt a fürdőház, hanem a mindennapi élet, sőt, a politika színtere, s egyszersmind a kényelmes élet záloga és szimbóluma. Aquincumban mai tudásunk szerint mintegy huszonhárom fürdő létezett – ezekből persze csak kövek, téglatöredékek maradtak. Éppen ezért eredeti tárgyak kézzel fogható rekonstrukcióit készítették el a kiállítás alkotói – ha már egy valódi római fürdőbe nem invitálhatják a vendégeket, legalább tapinthasson meg egy-két jellegzetes, fürdőben használt eszközt. De ugyanígy beleszagolhat egy autentikus illatszeres tégelybe is, s egy 3D-s film megtekintésével átélheti a fürdők zsibongó világát.

Kép forrása: az Amikor én még kissrác voltam… c. virtuális kiállítás weboldala

Kiállítás otthon a karosszékben

És ha a nyári kánikulában vagy épp a napok óta szakadó esőben nincs kedve kimozdulni, de mégis kínzóan érdekli a történelem, nincs más dolga, mint a Magyar Nemzeti Levéltár tematikus oldalán keresni egy online tárlatot, és kedvére böngészni az ott található dolgokat. Mi is megtettük, és találtunk szórakoztató és rendkívül tudományos portálokat egyaránt. Ajánlatunk a Bethlen Gábor uralkodásáról szóló virtuális tárlat, a Nagy Háború hátországával foglalkozó oldal, valamint az „Amikor én még kissrác voltam…” fantázianevet viselő site, mely a hatvanas-hetvenes évekbe kalauzol minket – ismét csak a halhatatlan retró jegyében. Ha úgy érzi, elfogultak voltunk és önkényesen mazsoláztunk, böngésszen bátran kedvére, hiszen jobbnál jobb oldalakat találhat a virtuális kiállítások gyűjteményében!

És végül +1

Továbbra is szívből ajánljuk, hogy Legyen ön is műkincsrabó!, és egy rendhagyó első világháborús kiállítás keretében jusson ki egy történelmi szabadulószobából!

 

Ezt olvastad?

Az idén 80 éves, Széchenyi-díjas történész, M. Kiss Sándor életművének esszenciáját veheti kezébe az érdeklődő olvasó a Szembesülés című kötettel.
Támogasson minket