5+1 történelmi film, amit nagyon várunk 2024-ben

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül a történelmi filmek szerelmesei. Megelégedéssel töltheti el őket a kínálat, ha szeretik a zeneipar ikonjaihoz kapcsolódó műveket vagy a magyar történelem egy-egy meghatározó eseményének, személyiségének bemutatását célzó vállalkozásokat.

Bob Marley: One love (Premier: 2024. február 22.)

A Marley-család is közreműködött producerként abban az alkotói folyamatban, amelynek az volt a célja, hogy vászonra vigye egy nemzedékeket inspiráló ikon üzenetét, amely a szeretetről és az egységről szól. Először filmesítették meg Bob Marley hányattatásokban bővelkedő életpályáját. A legendás zenészt Kingsley Ben-Adir, a feleségét, Ritát Lashana Lynch alakítja.

 

Priscilla (Premier: 2024. február 29.)

Nem rég ismerhettük meg Elvis Presley történetét Baz Luhrmann interpretációjában, most pedig Sofia Coppola jóvoltából a feleség, Priscilla perspektívájából bontakozhat ki szemünk előtt egy legendás szerelem története. A címszereplőt Cailee Spaeny, az énekest pedig Jacob Elordi alakítja, a forgatókönyv Priscilla Presley memoárján alapul.

 

Most vagy soha! (Premier: 2024. március 14.)

2024. március 14-én debütál a mozikban a március 15-i események nagyszabású feldolgozása. A fókuszban a Berettyán Sándor által megformált Petőfi Sándor alakja áll. Lóth Balázs rendező a film születéséről azt nyilatkozta: „A hitelesség, a korabeli tárgyak, helyszínek újraalkotása fontos alapkövei voltak a filmünknek, de ahhoz, hogy egy szórakoztató kalandtörténetet mesélhessünk el március 15-ről, túl kellett lépnünk a mindenki által ismert tankönyvi leírásokon. Bele kellett képzelnünk magunkat abba, hogy ha levesszük a történelmi emlékezet pátoszát, akkor valójában milyenek lehettek a márciusi ifjak. Szerintünk olyanok, mint bármely más korban a fiatalok. Életerősek, tettre készek, miközben élvezik mindazt, amit az élet kínál számukra: szerelmet, kalandot, barátságokat.”

 

Kék pelikán (Premier: 2024. április 11.)

Csáki László animációs dokumentumfilmben dolgozta fel a kilencvenes évek legendás vonatjegy-hamisítási történetét. A vasfüggöny leomlása után Európába vágyódó három barát, Ákos, Laci és Petya, miután csak igen silány minőségű hamis vonatjegyekhez jutnak, elhatározzák, hogy a legendás indigóval (Kék Pelikán) maguk fognak a sokszorosításhoz. A rendező számos interjút készített olyan személyekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak az így létrejött utazások. A neves színészek hangját megszólaló karakterek tevékenységéhez olyan magyar kultikus zenekarok biztosítják az aláfestést, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

 

Gladiátor 2. – 2024. november 21.

Vajon a főhős, Maximus halála után mit lehet még kihozni ebből a történetből? Ridley Scott mindenesetre felveszi a történet fonalát. A főhős, Lucilla fia, Lucius lesz, akit Paul Mescal alakít, de fontos szerepet kap a filmben Pedro Pascal és Denzel Washington is.

 

+1 Hunyadi (Rise of the Raven)

A Bán Mór regényfolyamára épülő sorozatot már bő évtizede készítik elő a producerek, Robert Lantos és Krskó Tibor. Az egyes epizódokat Robert Dornhelm osztrák rendező mellett Nagypál Orsi és Szász Attila jegyzik. A tízrészes széria premierje 2024 őszén lesz, a magyarországi sugárzási jogot a TV2 vásárolta meg. Robert Lantos úgy nyilatkozott a filmről: „nem angol nyelvű kategóriában ilyen kaliberű történelmi produkció nem készült még sehol a világon”, és hogy olyan lesz, „mint a Trónok harca, csak sárkányok nélkül”. A Kádár L. Gellért által alakított Hunyadi János életét bemutató sorozatban a feltűnő, különböző nemzetiségű történelmi személyiségek a saját anyanyelvükön fognak megszólalni. A producerrel készült interjú részlete és kulisszák mögötti felvételek itt érhetők el.

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket