„A bús bitókra hittel nézzetek!” – Főhajtások a nemzeti emléknapon

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

A nemzeti gyásznap keretében idén is országszerte felgyúlnak az emlékezés lángjai. Koszorúzással, mécsesgyújtással, szentmisékkel és előadásokkal történik főhajtás az 1848-1849. évi magyar szabadságharc mártírjai előtt. Október 6-án minden településen megidézik a szabadságharc leverését követő időszak hangulatát, alábbi összeállításunkban a fővárosi program mellé több kapcsolódó rendezvényt válogattunk.

Budapest

A Kossuth Lajos téren 9 órakor kezdődik a nemzeti lobogó felvonása és félárbócra engedése katonai tiszteletadás mellett. A Batthyány-örökmécsesnél, gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyénél 9:30 és 16 óra között mindenki számára protokollmentes keretek között nyílik lehetőség gyertyagyújtásra. 11 órakor megemlékezést és koszorúzást tartanak a Batthány-mauzóleumnál, a Fiumei úti Sírkert Emlékhelyen, ahol Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet. Este 18 órakor pedig a Ludovika kápolnában Bíró László katolikus tábori püspök emlékmisét celebrál az aradi vértanúk emlékére. Beszédet Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mond majd.


A 2015-ös szentmise a Ludovika kápolnában
(Forrás: Magyar Kurír)

Esztergom

A bazilikában este 19 órától Mozart Requiemje az aradi vértanúk tiszteletére csendül majd fel.

Szombathely

Az egykori Savariaban a premontrei gimnázium ad otthon a városi megemlékezésnek. Az aradi vértanúk mártírhalálának 167. évfordulóján 16 órától emlékező szent misét majd ünnepi műsort tartanak a díszteremben. Beszédet mond Lendvai Ferenc tanácsnok, koszorút helyeznek el az aradi vértanúk emlékfalánál, majd a Batthány térre átvonulva 18 órától az egykori miniszterelnök emléktáblájánál gyulladnak meg az emlékezés gyertyái. Közreműködnek a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai, valamint a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegység és a Szombathelyi Polgárőrség.

Zalaegerszeg

A zalai megyeszékhelyen a Csány László téren emlékeznek az aradi vértanúkra. 19 órától emlékbeszédet mond Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója.

Gárdony

Az aradi vértanúk özvegyei címmel vetített képes előadást tart Hernády Zsolt történész Gárdonyban a Nemzedékek Házában  18 órai kezdettel.

Siklós

A Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör szervezésében a siklósi várkápolnában az aradi vértanúkra emlékeznek, majd 17 órai kezdettel Czeininger Tamás történész Az utolsó várúr címmel tart előadást gróf Benyovszky Móric halálának 80. évfordulója alkalmából.

Ezt olvastad?

Rendkívül érdekes kötet bemutatója várható május 21-én, a Magyar honvédelem napján a Bálna Honvédelmi Központban. A Zrínyi Kiadó ősszel, háromnyelvű
Támogasson minket