Könyvbemutató | Csorba László: Tüköry Lajos életútja

Rendkívül érdekes kötet bemutatója várható május 21-én, a Magyar honvédelem napján a Bálna Honvédelmi Központban. A Zrínyi Kiadó ősszel, háromnyelvű kiadványban – magyar, török és olasz – jelenttette meg Csorba László történész közvetlen és közvetett történeti forrásokon alapuló, mégis regényes stílusban megformált életrajzát Tüköry Lajosról, három nemzet szabadságharcosáról.

Hogy ki volt Tüköry Lajos, és miként lett három ország hőse? Hogyan csatlakozott a még 18. életévét sem betöltött fiatalember a nemzetőrökhöz 1848-ban? Milyen csatákban harcolt a szabadságharc során? Hogyan lett belőle hadnagy Bem erdélyi hadseregében? Miként emigrált Törökországba? Hogyan került a damaszkuszi török lovassághoz? Milyen küzdelmekben vett részt? Hogyan került az itáliai Magyar Légióhoz, és lett Garibaldi vezérkarának a tagja? Hogyan halt hősi halált 1860-ban Szicília földjére lépve? Miként emelték ezredesi rangra?

Felkeltette az érdeklődését ez a nem mindennapi életpálya? Szeretne többet megtudni Tüköry Lajosról, és szívesen találkozna a szerzővel, Csorba Lászlóval? Ha ez utóbbi három kérdésre igen a válasza, akkor érdemes ellátogatni 2024. május 21-én a Bálna Honvédelmi Központ Hadik termébe, ahol a szerzővel, Csorba Lászlóval Hermann Róbert és Fodor Gábor történészek, valamint Szörényi László irodalomtörténész fognak beszélgetni főszerkesztőnk, Szőts Zoltán Oszkár moderációja mellett. A rendezvényt Vásáry István orientalista, a Türk Államok Szervezete magyarországi nagykövete fogja megnyitni 18 órakor. Érdemes korábban érkezni, mert a Zrínyi Kiadó könyvárusító standja 17 órától a helyszínen lesz. A beszélgetés után a kötet dedikáltatására is lehetőség nyílik.

 

A kötet megjelenési adatai: Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett – Tüköry Lajos életútja (1830–1860). Budapest, Zrínyi Kiadó, 2023. (Keménytáblás, 248 oldal, ISBN: 978 963 327 914 4)

 

További információk a rendezvény Facebook-eseményénél és a Zrínyi Kiadó webáruházának blogján. Kiscelli Piroska portálunkon korábban megjelent könyvismertetője ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

2023-ban jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Laczó Ferenc, Vadas András és Varga Bálint szerkesztésében Magyarország globális története a kezdetektől
Támogasson minket