A Mesterségek Ünnepe még szerdáig lesz a Budavári Palotában – beszámoló, galéria

Szombaton kezdődött az idén már huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepe a Budavári Palotában. Művészlelkeknek, családosoknak, történelem iránt érdeklődőknek is ajánljuk a rengeteg bódéból álló labirintust. Szédületes kínálat, szédületes árakon. Érzékszerveink mellett készítsük fel a pénztárcánkat is.

Sziget fesztivált megszégyenítő tömeg hömpölyög a vásárban, persze csak ha arányaiban nézzük. Kevesebb ugyan a meghökkentő viselet itt, mint a pár kilométerrel arrébb zajló Szigeten, de azért itt is előfordul olyan, amin megakad a szemünk, például egy cirka három éves kislányon tetőtől talpig népviseletben. A bódék között pedig a már megszokott módon mindenféle mesterség helyet kap. Látunk gyöngyfűzőket, hímzőket, csipkeverőket, fazekasokat, bőrdíszműveseket, csuhéfonókat, cipészeket, fafaragókat, és még sorolhatnánk. Az ünnep idei kiemelt témája a fémművesség, így most több figyelmet kapnak a kovács, késes, fegyverkovács, ötvös, rézműves, tűzzománcos, bádogos, harangöntő és ólomöntő szakmák képviselői. A tojáspatkolás is a fémműves mesterségek közé tartozik, érdemes megnézni, hogyan csinálják.

Fotó: Gyenes Andrea

A vár előtti Savoyai Teraszra érve egy kicsit furcsa látvány, hogy mindenhova félholdas, piros zászlókat aggattak. Egy kicsit mosolygunk is azon, hogy egy-két évszázaddal ezelőtt ez nem lett volna természetes, vagy épp megnyugtató jelenség. De ugye a XXI. században a törökök nem elfoglalni jöttek a várat, csak ők az idei év díszvendégei. Ékszerekkel, szőnyegekkel, textíliákkal és könyvkötéssel is készültek az ünnepre.

Az esemény szervezője, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége kiállításokkal, szakmai előadásokkal és filmvetítésekkel is tarkította a programokat. A színpadokon pedig táncegyüttesek ropják és zenekarok húzzák a hagyományőrző ritmusokat. A várat körbelengi a sült húsok, majd az elmaradhatatlan kürtőskalács édes és vaníliás illata. Finom borokat kóstolgatunk, hideg sört és házi szörpöt kortyolhatunk, sőt még kézműves fagyit is fogyaszthatunk.

Fotó: Gyenes Andrea

Csak arra kell vigyázni, hogy a pénztárcánk is bírja szusszal. Még a fél literes ásványvíz is ötszáz forintunkba fáj, így szánjunk a mulatságra nagyobb összeget. Vigyük el az önuralmunkat is, hogy a sok szépséges vagy ínycsiklandó dolgot ne akarjuk mind megvenni. Akaratos, hisztis gyerkőccel, pedig csak saját felelősségre menjünk be. Őket legjobban a rengeteg játékkal és foglalkozással lehet lekötni. A fazekasság idén is népszerű volt a kicsik körében, ahogy mi láttuk, de a Játékudvar is számos elfoglaltsággal várta a gyerekeket. A szervező idén már öt napon keresztül várja programokkal az érdeklődőket. Az utolsó napon fél háromtól kezdődik a több évszázados hagyományt felelevenítő kenyérszentelő ünnepség. Végül pedig, szerda este a szokásos tűzijátékkal zárul a Mesterségek Ünnepe.

Kattints a képre és nézd meg fotóinkat!

Fotók: Gyenes Andrea

Ezt olvastad?

Az 1802-ben alapított Országos Széchényi Könyvtár hosszú utat járt be, míg jelenlegi otthonába, a Budavári Palota "F" épületébe megérkezett. Az alapítás
Támogasson minket