Az első világháború az 1945 előtti magyar történetírásban – megjelent Szőts Zoltán Oszkár új könyve

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A 2020-as Ünnepi Könyvhetet a koronavírus-járvány miatt csak online formában rendezik meg, mégis számos történelmi munka jelent meg erre az alkalomra. Közéjük tartozik az Újkor.hu főszerkesztőjének, Szőts Zoltán Oszkárnak az új könyve. Az első világháború az 1945 előtti magyar történetírásban – Nézőpontok, műfajok, intézmények című kötet a Kronosz Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Miről szól a kötet? A kiadvány fülszövege így fogalja össze:

„Az első világháborúval foglalkozó szerzők első generációját az a korosztály jelenti, amelyik megélte a világégést. A tudományos feldolgozás igénye már a hadüzenet elküldése után felmerült, és a háború első hónapjaiban meg is kezdődött a munka, amely lényegében a második világháborúig folyamatos volt. 1945 után új szemlélet vert gyökeret, s azóta még újabbak születtek. A Nagy Háborúról könyvtárnyi irodalom született 1914 óta, ugyanakkor magyarországi historiográfiájáról nem készült még átfogó áttekintés. Az olvasó által kézben tartott kötet ezt a hiányt pótolja. Részletesen bemutatja az 1945 előtt alkotó szerzők munkásságát, összehasonlítja szemléletüket a kommunista hatalomátvétel után meggyökerező új álláspontokkal, majd eljut napjaink szakirodalmáig. Milyen jellemzői voltak az első világháborúval foglalkozó műveknek 1945 előtt? Milyen csoportokra oszthatók? Milyen intézménytörténeti háttér segítette a munkák és gyűjtemények létrejöttét? Hogyan éltek tovább a jellemző szemléletmódok? Miként tekinthetünk rájuk a mából nézve? A világháború történetét 1945 előtt feldolgozó írások műfaji sokszínűségének, kutatási eredményeinek, vitáinak, elfogultságainak részletes, nagy bibliográfiai apparátust mozgató bemutatásával többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a kötetből, amely remélhetőleg nemcsak a történész szakma számára nyújt hasznos áttekintést, hanem a téma iránt érdeklődő laikus olvasókat is további tájékozódásra ösztönzi majd.”

Szőts Zoltán Oszkár könyve 2018-ban, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola művelődéstörténeti programján summa cum laude minősítéssel megvédett doktori (PhD) értekezésén alapszik. A doktori védésről ide kattintva, a kötet tartalmának egy részéről pedig a szerző ebben a korábbi cikkében olvashatnak bővebben az érdeklődők. A Szőts Zoltán Oszkárral korábban, az Újkor.hu 5. születésnapja alkalmából készült interjú ide kattintva olvasható.

A könyv megjelenési adatai: Szőts Zoltán Oszkár: Az első világháború az 1945 előtti magyar történetírásban – Nézőpontok, műfajok, intézmények. Pécs, Kronosz Kiadó, 2020. (ISBN: 978 615 6048 65 3; 268 oldal.)

A könyv 20% kedvezménnyel rendelhető meg a Kronosz Könyvkiadó honlapjáról a képre kattintva!

Ezt olvastad?

2024. március 11-én kerekasztal-beszélgetést tartottak az ELTE Társadalomtudományi Karán abból az alkalomból, hogy Magyarország negyed évszázada tag a NATO-ban. A
Támogasson minket