A drogbáró tündöklése és bukása – Escobar

Az elmúlt években több rendezőt és forgatókönyvírót is megihletett a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar története. Ezek közül a legnagyobb sikert a 2015-ben debütáló Narcos című sorozat érte el, de a „kokainkirály” élettörténete egyre több alkotást inspirál. A legújabbat 2018 júliusában mutatták be a magyar mozik Escobar címmel. A film alapjául a drogbáró szeretője, Virginia Vallejo Loving Pablo (magyar kiadásban Szerettem Pablot, gyűlöltem Escobart) című életrajzi könyve szolgál.

A film plakátján Javier Bardem és Penélope Cruz (Forrás: popcorn.app)

Pablo Escobar kolumbiai drogbáró volt, aki a Medellin–kartell vezéreként a nyolcvanas években a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. A kokaint Kolumbiában állították elő és az USA-ban terjesztették, ahová megérkezve eredeti értékének többszöröséért adták el. Escobar kezéhez rengeteg ártatlan ember vére tapadt, viszont ennek ellenére is rengeteg tisztelője akadt és akad a mai napig, 1993-ban bekövetkező halálát követően. Személyiségének ezt a kettőségét igyekszik bemutatni az Escobar című film. A történetet Virginia Vallejo, egy kolumbiai újságíró és ismert médiaszemélyiség vetette papírra, miután évekig volt Pablo szeretője. Ennek következtében az ő szemszögéből kaphatunk bepillantást a drogbáró életébe.

A film 1981-ben veszi fel az események fonalát. Virginia több kolumbiai médiaszemélyiséggel, sportolóval, modellel együtt hivatalos volt Medellinbe, Pablo Escobar partijára, amit fényűző otthonában tartott. Ekkor még csak találgatták az emberek, hogy vajon ki lehet ez a sikeres fiatal üzletember és vajon miből származik a vagyona. Virginia csak később jött rá, hogy ez az esemény valójában a Pablo által vezetett Medellin–kartell megalapítását ünnepelte. Vagyis sorsfordító esemény volt Kolumbia és a műsorvezetőnő életében is.

Virginia és Pablo a filmvásznon (Forrás: imdb.com)

Virginia hamar eldöntötte, hogy nem érdekli honnan szerzi Pablo a vagyonát, csak az, hogy mire használja fel. Escobar ugyanis elvitte abba a szegénynegyedbe, ahol házakat építtetett a rászorulóknak. A jelenetből kiderül az is, hogy cserébe Istenként tisztelték errefelé, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy minden fiúgyermek a Pablo nevet kapta ezen a környéken. Escobar tudatosan épített a szegényekre, hiszen ők adták hatalmának legnagyobb támaszát. Nem csak lakásokat, de kórházakat, iskolákat, stadiont is építtetett. Igyekezett erősíteni bennük azt az érzést, hogy míg a kormány cserbenhagyta őket, addig ő egy szebb jövőt tud nekik biztosítani, cserébe természetesen a támogatásukért. Az éhező fiatalok számára Escobar szolgálata a jobb életre való lehetőséget jelentette, aki ezt jelentős anyagi juttatásokkal honorálta.

Virginiát lenyűgözte Escobar hatalma és a tisztelet, ami körbevette. Szeretőjeként részt vehetett drogkereskedők üzleti találkozóin, ahol természetes közegében láthatta a drogbárót működni. Ekkor még vonzóbbnak találta őt, hiszen egy hatalmas tekintéllyel rendelkező, karizmatikus vezető volt. Virginia, bár pontosan tudta, hogy miből élnek ezek az emberek, ennek ellenére sosem érezte magát még ekkora biztonságban, mint köreikben. A nyolcvanas években Escobar irányította az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kokainkereskedelem nagy részét. A filmből képet kaphatunk arról is, hogy milyen változatos módszerekkel juttatták a drogot az USA-ba. Leginkább az éj leple alatt, repülőgépekkel szállították az értékes árut, aminek érkezésére már számítottak az ottani terjesztők és azonnal kezdődhetett is az árusítása.

Az amerikai kormány Ronald Reagan elnöksége alatt indított harcot a Kolumbiából érkező kokain ellen, ami gyakorlatilag akadály nélkül juthatott az országba. Escobar sosem tartott hazája kormányától, hiszen szinte bárkit megvehetett, így a hatóságok tehetetlenek voltak vele szemben. Az amerikaiakkal azonban már más volt a helyzet. A drogbáró jogosan félt attól, hogy a kolumbiai kormány ki fogja adni az USA-nak, így egyetlen esélyének azt tartotta, ha kongresszusi képviselő lesz, és mentelmi jogot kap. Mivel sok politikust le tudott fizetni, illetve a nép jótevőjeként nagy népszerűségnek örvendett, sikerült választást nyernie 1982-ben Medellinben.

A filmbéli Virginia egy kampányrendezvényen (Forrás: imdb.com)

A fim talán egyik legemlékezetesebb jelenete az, amikor immár megválasztott kongresszusi tagként Escobar ülésre igyekszik, azonban nem engedik be az épületbe. Még véletlenül sem azért, mert évi negyven tonna USA-ba csempészett kokain volt köthető a nevéhez, hanem csupán azért, mert nem viselt nyakkendőt. Nagy problémát azonban ez sem jelentett, hiszen több tucat ember az épület előtt szívesen felajánlotta saját nyakkendőjét Escobarnak. Politikai karrierje azonban hamar veszélybe került, amikor az igazságügyi miniszter kifogásolta egy drogkereskedő létjogosultságát a kongresszusban. Bár Escobaron nehezen lehetett fogást találni, hiszen folyamatosan tagadott, de neki mégis sikerült: bizonyítékot talált arra, hogy korábban már letartóztatták az újdonsült politikust. Ennek nyilvánosságra kerülését ugyan Pablo meg tudta akadályozni, de nem elégedett meg ennyivel. Annak ellenére, hogy üzleti partnerei sem lelkesedtek azért, hogy egy politikus meggyilkolása összefüggésbe hozható legyen velük, Escobar 1984-ben megölette Kolumbia igazságügyi miniszterét. Hamarosan ugyanerre a sorsra jutott a múltját nyilvánosságra hozó szerkesztő, és több bíró is.

Ezt követően a kormány vérdíjat tűzött ki a fejére és elkezdett dolgozni a kiadatási törvény elfogadtatásán. Escobar válasza erre radikális volt; fegyvert osztogatott az utcákon és jelentős pénzjutalmat ígért minden megölt rendőrért. Rengeteg fiatal, szegény sorsú fiú élt a lehetőséggel és Kolumbia utcái csatatérré változtak. A rendőrgyilkosságok természetesen nem maradtak megtorlás nélkül, egy idő után minden tinédzser fiúban Escobar potenciális embereit látták. Ezekben az időkben már Virginia sem érezhette magát biztonságban, ugyanis számtalanszor életveszélyesen megfenyegették szeretője szörnyű tettei miatt. Miután a műsorvezetői állását is elveszítette, nyilvánvalóvá vált számára, hogy örökre megbélyegezték és el kell hagynia az országot.

A kolumbiai kormány létrehozott egy különleges katonai egységet Escobar levadászására. Eközben már a DEA, az amerikai Kábítószer–ellenes Hivatal ügynökei is megérkeztek Kolumbiába, hogy minél előbb elfoghassák a kokainkirályt. Pablo folyamatosan veszítette el legjobb embereit, egy idő után már nem tudott mást tenni, mint menekülni. Nem csak több száz rendőrt és bírót öletett meg, de 1989-ben elintézte egy utasszállító repülőgép felrobbantását 107 ártatlan emberrel a fedélzeten. Az évekig tartó terrorhullámot követően Escobar 1991-ben feladta magát, azzal a feltétellel, hogy a parlament nem szavazza meg a kiadatási törvényt és büntetését saját börtönében töltheti le. Ez a hely azonban egy luxusbörtön volt, ahonnan akadálytalanul irányíthatta tovább a drogkereskedelmet.  

Escobar mindig is nyilvánvalóvá tette üzlettársai számára, hogy ha akár egy gramm kokaint is lopnak tőle, könyörtelenül le fog számolni velük. Börtönléte alatt azonban nem tudott megegyezni a részesedést illetően egyes partnereivel és azt feltételezte, hogy meglopják. Meggyilkolásuk azonban nem félemlítette meg a többi drogkereskedőt. Épp ellenkezőleg. Escobar szökését követően egykori partnerei szövetségre léptek a kormánnyal és az amerikai nyomozóhatóságokkal, hogy hajtóvadászatot indítsanak a drogbáró és emberei ellen.

Escobar az évek során több ezer ember meggyilkolását rendelte el, könyörtelenül leszámolt bárkivel. Az egyetlen dolog, amivel törődött, és amit tisztelt az a családja volt. Végül ez okozta a vesztét is. Csaknem másfél évvel szökése után, elég ideig beszélgetett telefonon a fiával ahhoz, hogy a nyomozók be tudják mérni a tartózkodási helyét. Az utolsó pillanatban még ki tudott mászni az ablakon, de már késő volt. Mezítláb, menekülés közben lőtték le a kiérkező hatósági emberek 1993.december 2-án. 

A film tehát azt mutatja be, hogyan lett Pablo Escobar Kolumbia egyik legnépszerűbb, majd egyik leggyűlöltebb embere. Virginia szemszögéből megismerhetjük a drogbáró emberibb oldalát, majd tanúi lehetünk annak, hogyan került fokozatosan felszínre személyiségének sötétebb oldala és vált elsőszámú közellenséggé. Bár a film mélyebben nem taglalja a szereplők motivációit, de hiteles képet kaphatunk Escobar pályafutásáról és bepillantást nyerhetünk kapcsolataiba Javier Bardem és Penelope Cruz meggyőző alakításain keresztül.

Kocsor Margit

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket