„Én vezettem?!” – Ternovszky Béla 80 éves

Gyerekként még fogalmam sem volt, ki az a Ternovszky Béla, amikor már imádtam a Pumuklit, a Dr. Bubót, a Mézga családot, és természetesen a Macskafogót, ami a mai napig az egyik kedvenc, bármikorújranézős rajzfilmem, ráadásul a családomban és a baráti körömben is valamennyi alkotás hivatkozási pont, és akkora idézettségük van, hogy egy-két mű már háromszorosan is professzor lehetne. Mielőtt pedig megismerkedtem a filteres kávék világával, úgy ittam a kávét, mint az Intermouse ügynöke, Edlington: kis kávé, sok tej, cukor nélkül.

Amiért most helye van portálunkon egy ilyen, személyesebb hangvételű cikknek, az az, hogy szerkesztőségünk tagjai is ezeken a rajzfilmeken szocializálódtak, gyermek- és felnőttkorunk meghatározó alkotásai, hovatovább: a szerkesztőségi Facebook-csoportban rendszeresen visszatérő referenciapont például a Macskafogó.

ternovszky
Ternovszky Béla (Kép forrása: Wikipedia)

Aki pedig lehetővé tette számunkra, hogy kígyónak lábsót, madaraknak fogsort írjunk fel (van közöttünk egypár doktor, de ugye történelemtudományi PhD-val rendelkezünk, szóval maximum ennyi is menne az orvoslásból), az az 1943. május 23-án született Ternovszky Béla, akinek felnőttként már nagyon is megjegyeztem a nevét. Ternovszky a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, és, bár 1961–1964 között a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia–esztétika szakára járt, az egyetem megkezdésével párhuzamosan, egészen 1995-ig a Pannónia Filmstúdió (1986–1994: Pannónia Film Vállalat; 1994–: Pannóniafilm Kft.) munkatársaként dolgozott fázisrajzolóként, animátorként majd rendezőként.

Eleinte maga sem gondolta, hogy beszippantja ez a számára is kissé idegen, a művészi készségek mellett mérnöki precizitást igénylő munka, amelyben nemhogy maszatos nem lesz az alkotó, de az ujjlenyomata sem maradhat a pauszpapíron. Az alkotás egyéni formája azonban nem vonzotta Ternovszky-t, aki kifejezetten csapatjátékosnak, közösségi embernek tartja magát, és az elvonulás és egyedüllét helyett a projektek közös megvalósításában hisz

– ezért is mondhatott szinte azonnal igent Matolcsy Györgynek, a Pannónia akkori igazgatójának, tudván, hogy ezzel egy élethosszig tartó hivatásra mond igent huszonévesen.

Életéről és főbb műveiről számos cikk látott napvilágot az elmúlt napokban, így ebben az írásban a Macskafogóra helyezzük a hangsúlyt, részletes életrajza helyett saját megéléseink felidézésével kívánunk még sok-sok születésnapot!

Az 1986-ban bemutatott Macskafogót egyébként maga Ternovszky is „munkássága Mount Everestjének” tekinti, amelyben összpontosult tapasztalatainak esszenciája. A kémfilm és sci-fi zsánerek alapján készült akcióvígjáték valójában épp a populáris zsánermozik kifordítása. A nemzetközi producerek által szponzorált film a magyar és az egyetemes animációs film történetében is úttörőnek számít: a műfajkombinálás, a tömegkultúra elemeinek megjelenése, a videoklip és annak filmes megjelenése, felhasználása okán megelőzte korát.

Amikor körbekérdeztem a szerkesztőtársakat, hogy kinek mit jelent a kultikussá vált film, akkor főszerkesztőnk először csak egy képet dobott be:

ternovszky
Macskafogó DVD és Mr. Teufel (Kép: Szőts Zoltán Oszkár)

Majd magyarázta is, miért van DVD és plüss Mr. Teufel a családi otthonban:

Kisiskolás voltam, amikor először láttam. Akkoriban mutatták be, moziban néztük meg. Utána megkaptam képregényben is, amit ronggyá olvastam, és nagyjából kívülről tudom. Persze a poénoknak vagy a fele csak felnőttként esett le, de ez egy ilyen játék. A feleségem hasonlóan nagy rajongó, ami a megismerkedésünk során hamar kiderült, és ma már a gyerekeim is fejből tudják a nagy részét.”

(Erre kommentben egy szerkesztő kollégánk azért nem hagyta ki, hogy üdvözölje főszerkesztőnk kedves feleségét, de az igazán jó poénok már csak ilyenek, hogy eredeti kontextusukból kikerülve és az eredeti jelentést mellőzve is működnek, pláne, ha ott egy kínálkozó magas labda, amit le kell csapni).

Mozgókép rovatunk vezetője gyerekkorának meghatározó meséjeként hivatkozik a Macskafogóra, amely a 101 kiskutyával osztozott az 1. sorszámú kazettán. Lusta Dick és a gengszter patkányok voltak a kedvencei; és úgy gondolja, ha élőszereplős film készülne a rajzfilmből, szerinte Tom Cruise játszaná Grabowskit.

Mint kiderült, nem mindenki gyerekkorának volt ennyire elemi része a Macskafogó –

egyik kollégánk például a második részt látta először, ami 2007-ben jelent meg. Star Warson edződött kultúrafogyasztóként nem volt számára furcsa, hogy a poénok felét nem érti, és (látszólag) nem létező előzményekre utalnak a rajzfilmben – mindeközben ráadásul meg volt győződve arról, hogy az első részt nézi…

Én 2021 karácsonyán láttam a második részt, és egyetértek másik szerkesztőtársammal abban, hogy nem igénylünk további részeket, 3D-s, valamint élőszereplős változatot (de azért most a Tom Cruise-os ötlet gondolkodóba ejtett…). Viszont egy Grabowski-szobor mindenképp jól mutatna a Kossuth téren.

Ami valamennyiünk élményeiben közös volt, az egyrészt az, hogy a poénok nagy részét felnőttként értettük meg (és új értelmet is nyert a rajzfilm), másrészt pedig természetesen a szállóigék. A feleségre vonatkozó kiszólástól eltérően a legtöbb, a filmből kölcsönzött mondatot teljesen adekvát reakcióként használjuk, használtuk: ha eltévedünk az autóval, természetesen az „Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem?!” fordulat hangzik el (ezt osztották meg a szerkesztő kollégák is), de a „Jöjjön közelebb, Safranek!” is gyakori szólás. A Négy gengszter, a Miú mi újság? dallamait szívesen hallgatjuk, és többen nagyjából fejből tudjuk az egész rajzfilm szövegét.

Ternovszkyról, aki 1983-ban Balázs Béla-díjat, 1987-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze kitüntetést, 2022-ben Kossuth-díjat kapott és 2023 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, szerencsére nem csak mi és az utókor beszél. Én viszont felszerkesztem a cikket az oldalra, mielőtt még mehetek vissza a balettbe ugrálni.

Kedves Olvasónk pedig, ha tehetik, nézzék meg a Macskafogót!

Apjok Vivien

Források:

Aki végigröhögte az életét – 80 éves Ternovszky Béla rajzfilmrendező. Papageno 2023.05.23.

Alapfilmek – Macskafogó

Sz.Z: Hogy hívták Mézga Gézát az olaszok? És Blökit a csehek? Index.hu 2023.05.23.

Ternovszky Béla: „A közösségben létezés életformája volt számomra otthonos mindig is.” Kultúra.hu 2023.05.23.

Ternovszky Béla – Macskafogó.hu

Ternovszky Béla – Magyar Művészeti Akadémia

Varga Zsófia: „Hatalmas szükségünk van derűre” – Ternovszky Bélával beszélgettünk. Kultúra.hu 2022.12.18.

welovebudapest.com

Ezt olvastad?

2021. május 13-án új időszaki kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában. A Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből című
Támogasson minket